Desertai/ Keksai ir keksiukai

Krizės ir vietoj torto Velykoms

DSC_1258_2

raudona nosim ir strazdanotais skruostais grįžau pavasarin (laiko prasme, vietos – į kauną) – po nakties su per mažai miego žvelgiau pro langą ir nesupratau, kas pasikeitė: ir tik kokią antrą spoksojimo minutę susivokiau – medis priešais (aš nepažįstu medžių, kurie nėra beržai, klevai ir ąžuolai, todėl šitas medis taip ir vadinasi – medis priešais) jau tik pusnuogis, jau žalias

o prieš visa tai buvo daug saulės, žydrų vandenų ir sopantys kulnai; aš kartais užmirštu, kaip man patinka kuprinė ant pečių ir vietos, kuriose lig tol nebūta, grindiniai ir kalnų takeliai nemindžioti, duona ir vynas neragauti. nes užmiršt yra paprasta – darbo-namų centrifūga galinga, įsuka ir nebeprisimeni, kad egzistuoja dalykai už: svajonės kopt kilimandžaran ir pasauliai, iki kurių geležiaku nenuvažiuosi. o kai prisimeni, nuliūsti – nes pametei, nes įsisukai, nes omg-reik-pirkt-butą-daryt-karjerą-susiplanuot-vestuves-ir-vaikus-arba-kates-arba-amerikietiškus-automobilius-o-deivės-ir-dievai-kiek-reikalų

akivaizdu, man kažkokia trečios dešimties vidurio krizė (čia kai jau šiek tiek pabūni suaugusiu pagal statusus ir veiklas, bet galvoj dar vėjai – gaila, eriksonas apie šitą nerašė ir man teko susigalvot ją pačiai (kaip ir visas kitas krizes, kurios mane ištinka maždaug kas antrą savaitę))


kad jau Velykos ant nosies, siūlau vietoj didelio šventinio torto išsikept mažų dailių keksiukų. sakysit, Inga, mieloji, visas pasaulis jau seniai šitaip darogal dar kiaušinių velykoms įvairovės dėlei numargint pasiūlyk. daro, žinau. bet, jei jau taip visai nuoširdžiai, dažniausiai tiek keksiukai būna malonesni akiai nei skonio receptoriams – bent jau maniškiams. ir viskas dėl kremo, katras paprastai būna daug sviesto su daug cukraus – viskas burnoje apsivelia ir vietoj džiaugsmo kūnui ir sielai telieka sudužusios viltus ir besikemšančios kraujagyslės

todėl siūlau išbandyt kažką su trupučiu mažiau sviesto, daugiau jausmo, kad plombyyyyyrinis debesėlis. keksiukams tešlą jau kuris laikas naudoju tokią, iš kurios paprastai kepu biskvitus tortams – nes gardūs ir nebijo šaldytuvo. o šitas pusiau pieniškas kremas išvis yra antras geriausias dalykas po pjaustytos duonos – jausmas it valgytum ledus, tik smegenims nei dantenoms nešalta

čia pateikiu dvi tokių keksiukų versijas – šokoladinius ir karamelinius. tačiau vienintelės instrukcijos, kurių būtina laikytis – keksiukų tešla (kurią galima padaryti šokoladine – 40 g miltų pakeiskit kokybiška kakava; arba kokosine – pieną keisti kokosų pienu) ir kremas. įdaro galima nedėti visai arba susigalvoti savo – dar prieš kepant įdėt po šaukštelį uogienės ar į iškepusius prikraut, pvz., citrininio kremo. puošyba – visiškai spintelių turinio reikalas: galima pabarstyt smulkintais skrudintais riešutais, tarkuotu šokoladu, uždėt uogą ar kelias. galima nedaryti nieko

ir dar viena pastaba – čia viską surašiau kaip veiksmus, atliekamus vieną po kito (nes šitaip aiškiau), tačiau patogiausia pieną kremui sutirštinti, kol kepa keksiukai – kol jie iškepę vės, atvės ir pienas, o sviestas, išimtas iš šaldytuvo išsyk po to, kai keksiukus įkišot į orkaitę, per šitą laiką sušils iki kambario temperatūros

DSC_1408_2

Keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladiniu kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 15 keksiukų

keksiukams:

  • 125 g sviesto
  • 180 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 175 ml pieno
  • 220 g miltų
  • 25 g kukurūzų krakmolo*
  • kaupinas šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 100 g pieniško šokolado/mėgstamų šokoladinių saldainių be įdaro

įdarui:

  • 200 g kreminio sūrio
  • 150 g šokoladinio lazdyno riešutų kremo

kremui:

  • 150 g sviesto
  • 120 g cukraus**
  • 240 ml pieno
  • 3 šaukštai miltų
  • 60 g šokoladinio lazdyno riešutų kremo

papuošimui:

  • 50 g pieniško šokolado
  • 15 g sviesto
  • šaukštas pieno
  • 8 apvalūs šokoladiniai saldainiai

Kepam keksiukus:

1

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros.

2

Orkaitę įjungiam kaisti - 170 laipsnių. Į keksiukų kepimo formą įguldom keksiukų popierėlius arba kruopščiai ištepam sviestu. Susmulkinam šokoladą/saldainius nedideliais gabalėliais.

3

Sviestą išsukam su abiejų rūšių cukrumi iki purios masės. Po vieną mušam kiaušinius, kaskart gerai išplakdami - maždaug po minutę maksimaliomis apsukomis.

4

Miltus sumaišom su krakmolu, kepimo milteliais ir druska. Į sviesto-cukraus-kiaušinių plakinį beriam trečdalį miltų mišinio. Išmaišom lėčiausiomis plaktuvo apsukomis arba, dar geriau, šaukštu. Pilam pusę pieno, vėl išmaišom. Viską kartojam, kol nebelieka nei miltų, nei pieno. Įmaišom sukapotą šokoladą.

5

Tešlą išdalijam keksiukų formon, palikdami maždaug centimetrą iki popierėlio viršaus. Kepam 15-18 minučių, kol įkištas ir ištauktas medinis pagaliukas lieka sausas. Leidžiam kelias minutes pravėsti formoje, paskui perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo.

Įdarom keksiukus:

1

Ataušusiuose keksiukuose aštriu peiliu išpjaunam maždaug dviejų centimetrų skersmens ir centimetro-pusantro gylio duobutes.

2

Įdarui skirtus ingredientus išplakam iki vientisos masės. Į kiekvieną keksiuką dedam po šaukštelį įdaro, peiliu išlyginam paviršių - įdaras turėtų būt vienam aukšty su keksiuko viršumi.

Maišom kremą:

1

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros.

2

Nedideliam prikaistuvyje pieną sumaišom su miltais. Kaitinam ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol masė sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos. Ataušinam iki kambario temperatūros.

3

Sviestą plakam su cukrum, kol masė pabąla - maždaug penkias minutes maksimaliomis plaktuvo apsukomis. Sudedam ataušusią pieno masę ir toliau plakam, kol kremas visiškai išbąla, pasidaro purus, o paragavus nejusti neištirpusio cukraus kristalų. Įplakam šokoladinį kremą.

4

Kremą sudedam į konditerinį maišelį ar švirkštą. Raitom ant keksiukų viršaus norimom formom. Jei tokių įnagių nėra, galima aptepti peiliu - pavyksta pakankamai daliai. Jei kremas truputį neklauso ir atrodo per skystas, įkišam kelioms minutėms šaldytuvan - šiek tiek pravėsęs jis sutvirtės.

5

Kremu apteptus keksiukus prieš toliau puošdami bent valandą palaikom šaldytuve.

Lydom šokoladą ir puošiam keksiukus:

1

Šokoladą sulaužom smulkesniais gabalėliais. Dedam sviestą, pilam pieno. Kaitinam virš puodo su garais vis pamaišydami, kol šokoladas ir sviestas ištirpsta.

2

Ant keksiukų viršaus tupdom po pusę šokoladinio saldainio ir papuošiam lydyto šokolado šniūreliais, sūkurėliais ar kuo tik sugalvojam.

3

Laikom uždaram inde šaldytuve, tiekiam tiesiai iš jo - kremas gardžiausias, kai šaltas.

PASTABOS

* kukurūzų krakmolą drąsiai galima keisti miltais - keksiukai vis tiek pavyks puikūs;

** jei ant keksiukų viršaus nedėsit nieko saldaus ir į kremą nemaišysit riešutinio kremo, cukraus kiekį padidinkit iki 150 g

DSC_1228_2

Keksiukai su karamele ir vaniliniu kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 15 keksiukų

keksiukams:

  • 125 g sviesto
  • 180 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 175 ml pieno
  • 220 g miltų
  • 25 g kukurūzų krakmolo*
  • kaupinas šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos

įdarui:

  • 200 g kreminio sūrio
  • 150 g karamelizuoto sutirštinto pieno
  • žiupsnelis druskos

kremui

  • 150 g sviesto
  • 120 g cukraus**
  • šaukšto vanilinio cukraus
  • 240 ml pieno
  • 3 šaukštai miltų

karamelei:

  • 50 g cukraus
  • 30 g sviesto
  • 70 ml grietinėlės
  • žiupsnis druskos
  • 100 g karamelizuotų spragėsių

Kepam keksiukus:

1

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros.

2

Orkaitę įjungiam kaisti - 170 laipsnių. Į keksiukų kepimo formą įguldom keksiukų popierėlius arba kruopščiai ištepam sviestu.

3

Sviestą išsukam su abiejų rūšių cukrumi iki purios masės. Po vieną mušam kiaušinius, kaskart gerai išplakdami - maždaug po minutę maksimaliomis apsukomis.

4

Miltus sumaišom su krakmolu, kepimo milteliais ir druska. Į sviesto-cukraus-kiaušinių plakinį beriam trečdalį miltų mišinio. Išmaišom lėčiausiomis plaktuvo apsukomis arba, dar geriau, šaukštu. Pilam pusę pieno, vėl išmaišom. Viską kartojam, kol nebelieka nei miltų, nei pieno.

5

Tešlą išdalijam keksiukų formon, palikdami maždaug centimetrą iki popierėlio viršaus. Kepam 15-18 minučių, kol įkištas ir ištauktas medinis pagaliukas lieka sausas. Leidžiam kelias minutes pravėsti formoje, paskui perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo.

Įdarom keksiukus:

1

Ataušusiuose keksiukuose aštriu peiliu išpjaunam maždaug dviejų centimetrų skersmens ir centimetro-pusantro gylio duobutes.

2

Įdarui skirtus ingredientus išplakam iki vientisos masės. Į kiekvieną keksiuką dedam po šaukštelį įdaro, peiliu išlyginam paviršių - įdaras turėtų būt vienam aukšty su keksiuko viršumi.

Maišom kremą:

1

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros.

2

Nedideliam prikaistuvyje pieną sumaišom su miltais. Kaitinam ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol masė sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos. Ataušinam iki kambario temperatūros.

3

Sviestą plakam su cukrum ir vaniliniu cukrum, kol masė pabąla - maždaug penkias minutes maksimaliomis plaktuvo apsukomis. Sudedam ataušusią pieno masę ir toliau plakam, kol kremas visiškai išbąla, pasidaro purus, o paragavus nejusti neištirpusio cukraus kristalų.

4

Kremą sudedam į konditerinį maišelį ar švirkštą. Raitom ant keksiukų viršaus norimom formom. Jei tokių įnagių nėra - galima aptepti peiliu - pavyksta pakankamai daliai. Jei kremas truputį neklauso ir atrodo per skystas, įkišam kelioms minutėms šaldytuvan - šiek tiek pravėsęs jis sutvirtės.

5

Kremu apteptus keksiukus prieš toliau puošdami bent valandą palaikom šaldytuve.

Verdam karamelę ir puošiam keksiukus:

1

Beriam cukrų į nedidelį storadugnį prikaistuvį, paskirstom maždaug vienodo storio sluoksneliu ir kaitinam ant nedidelės ugnies nemaišydami, kol cukrus ištirpsta ir pradeda ruduoti.

2

Kai cukrus pasidaro gintaro spalvos, dedam į kelis gabalėlius supjaustytą sviestą ir išmaišom. Supilam grietinėlę ir maišydami kaitinam, kol masė nustoja burbuliuoti. Įberiam druskos ir leidžiam šiek tiek pravėsti.

3

Ant kiekvieno keksiuko kremo tupdom po kelis spragėsius ir šaukšteliu apipilam karamele.

4

Laikom uždaram inde šaldytuve, tiekiam tiesiai iš jo - kremas gardžiausias, kai šaltas.

PASTABOS

* kukurūzų krakmolą drąsiai galima keisti miltais - keksiukai vis tiek pavyks puikūs;

** jei ant keksiukų viršaus nedėsit nieko saldaus, cukraus kiekį padidinkit iki 150 g

 

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą