Desertai/ Pyragai

Oras ir dukart keptas šokoladinis pyragas

DSC_0330

kiekvienąryt spręsdama dilemą – ta, kur pavasariui, ar ta, kur trys kilogramai pūkų – vis nekantrauju. saulės ir vakarų pasivaikščiojimams, palapinės, ežerų ir žuvų, kurios, o liūdesy – sielos džiaugsme, dažniau lieka pilvais braukyt smėlėto dugno nei atsiduria kibire. dar salotų, kur iš mamos šiltnamio, braškių, ledų ir nedrebėt, kol įšyla variklis

gegužė ant nosies, pavasari. gegužė! o tu kažkur ties kovu užstrigai – kai aštuntą dar šviesu, jau ne laikas sniegui, žinai gi. ir vėjams, ir krušoms – irgi jau ne. gali kartais palyt, nepykstu, bet įsitingėjai su šiluma. o tavo tingėjimai kaip virusai – visi aplink ima smigt giliau kėdėse, ieškot šiltų kojinių ir vietoj vitamino d vonių kur nors, kur oras tyresnis, įsijungia netflix

ir šitaip pamažėl supranti, kad oras turi galios – ne tik nutraukt nejaukias tylas, bet ir būt dėl visko kaltas


šitas pyragas yra atradimas. nes ta pati tešla (kuriai reikia lygiai penkių ingredientų, neskaitant druskos) yra ir biskvitas, ir kremas. nes viską galima pasidaryt iš vakaro ir, kai jau ateis laikas, įkišt dešimčiai minučių į orkaitę ir turėt šiltą šokoladinį džiaugsmą su tekančiu kremu, dėl kurio aikčios ir lėkštę antram gabalėliui ties kiekvienas, bent truputį neabejingas šokoladui. nes dar kartą atšalęs ir pabuvęs šaldytuve yra visai kitoks, bet nemažiau geras

atkreipiu dėmesį, kad čia pateiktas receptas yra visai mažučiam pyragui – 4-5 gabalėliams (nes mudu tik du, nes tiek daug dar nekeptų pyragų), tad jei jūsų kompanija didesnė, drąsiai griebkit 22-24 cm skersmens formą ir visus kiekius dvigubinkit

Dukart keptas šokoladinis pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16 cm skersmens pyragas

Ingredientai

  • 125 g sviesto
  • 125 g tamsaus šokolado (bent 50% kakavos)
  • 40 g kokybiškos nesaldintos kakavos
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 140 g cukraus
  • žiupsnis druskos

GAMINAM

1

16 cm skersmens kepimo formą atsegamu kraštu ištepam sviestu ir pabarstom miltais. Miltų perteklių iškratom. Įjungiam orkaitę kaist - 175 laipsniai.

2

Kubeliais supjaustytą sviestą ir sulaužytą šokoladą dedam į dubenėlį. Jį statom ant puodo su verdančiu vandeniu taip, kad vanduo neliestų dubenėlio dugno. Kaitinam pamaišydami, kol sviestas ir šokoladas ištirpsta. Įsijojam kakavą ir maišom, kol nelieka sušokusių kakavos gumulėlių.

3

Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Į trynius beriam 70 g cukraus ir plakam, kol masė pabąla ir cukrus ištirpsta, maždaug 3 minutes.

4

Plakimo šluoteles nuplaunam ir nusausinam, į baltymus beriam druskos ir plakam, kol baltymai pradeda laikyti formą. Tuomet suberiam likusius 70 g cukraus ir plakam, kol baltymai visiškai sustandėja, t.y., dubenį su jais galima apversti, o baltymai liks kur buvę.

5

Į trynius supilam šokoladinę masę ir šaukštu, ar dar patogiau, silikonine mentele išmaišom iki vientisos masės. Dedam pusę baltymų. Mentele vis užgriebdami nuo apačios ir sukdami dubenį baltymus įlankstom į tešlą. Kai nebematyti didelių baltymų kepurėlių, sudedam likusius baltymus ir tokiu pat būdu maišom tol, kol niekur nebebaltuoja ir visa masė yra daugmaž vienodos spalvos.

6

Maždaug stiklinę tešlos atidedam, o likusią supilam į kepimo formą. Viršų išlyginam ir kepam maždaug 40-45 minutes, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas nebeapsivelia tešla. Atidėtą tešlą laikom šaldytuve.

7

Iškepusį pyragą ataušinam ant grotelių. Neišsigąstam, jei po kelių minučių jo vidurys susmenga - taip turi būt. Kai pyragas visiškai atvėsta, traukiam iš šaldytuvo likusią tešlą ir šaukštu išdėliojam ant pyrago viršaus, tiksliau, užpildom kraterį pyrago viduryje, palikdami maždaug po centrimetrą vietos nuo pyrago kraštelių. Uždengiam plėvele ir dedam į šaldytuvą bent valandai.

8

Kai pyragas atšąla ir/ar prisirenka pilna gryčia svečių, įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai. Pyragą traukiam iš šaldytuvo, aštriu peiliuku apvedam tarp pyrago ir kepimo formos. Kepimo formą atsegam ir žiedą nuimam, palikdami pyragą tik ant kepimo formos dugno. Dedam į įkaitusią orkaitę ir kepam 10 minučių arba kol dar nekepta tešlos dalis apsitraukia lengva plutele.

9

Tiekiam dar šiltą su riešutiniais ledais arba pastovėjusį šaldytuve su juoda ir stipria kava.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą