Duonos ir bandelės/ Pusryčiai

Tradicijos ir sekmadienių bandelės

DSC_0175_2

dažniausia pirma nubundu aš. išvelku save iš miegamojo, krentu ant sofos su kokiu nors ekranu netolies ir laukiu, kol ims krebždėt. tada įleisiu pas jį morką, kuri (su visa savo katiniška meile, žinoma) įkąs jam į kojos pirštą arba susirangys ant krūtinės ir šiurkščiausiu pasaulio liežuviu ims praust skruostą. ir jis atsikels. lėtais, kaip visada iš ryto, žingsniais ir sustingusiais judesiais eis virt kavos. kais kavinuką, atmatuos pieno prikaistuvin, šildys ir plaks. ir – privalomai – pieno putos netilps į stiklines, todėl jis ateis pas mane su tuo šaukšteliu, kur kotas ilgiausias, šypsosis ir sakys, kad nelaimė

ir mes gersim kavą. romantiškai, kaip kartais mudu mokam – aš vis dar ant sofos, jis – prie darbo stalo. ir beveik nekalbėsim. kol jis atsistos ir paklaus – ar tik bandelių? – ir išeis. aš išimsiu pjaustymo lentelę ir peilį, užkaisiu arbatos ir būtinai truputį pašoksiu, nes jis bus palikęs muzikos, tikėtina, garsiai. ir grįš, greitai. su dviem popieriniais maišeliais. vienam bus trys kvietinės bandelės, gal dar šiltos. dalinsim sviestą ir sūrį, pomidorus, kiaušinius, dar turbūt lašišą ar kumpį – viską, ką rasim, – juoksimės ir labai viens kitą mylėsim. o paskui aš kišiu nosį į kitą maišelį ir, ištraukus iš jo kruasaną su migdolais arba bandelę su obuoliais arba spurgą arba bet ką, kas yra saldu-šviežia-miltai-kvepia-be-proto, dalinsiu pusiau. jam ta, kur truputį didesnė

o vėliau bus ta šeštadienio dalis, kuri nesikartoja

o kai sutems, kai grįšim ar išlydėsim, kai pasikabinsim striukes ar suplausim indus, aš eisiu svert miltų. kol jis bus duše, užminkysiu tešlą, nuvalysiu stalviršius ir, tikėtina, dar šiek tiek pašoksiu arba, blogesniu tiems, kurie netolies, atveju, padainuosiu apie kirpėją

ir kitą rytą viskas kartosis taip pat – aš lauksiu jo nubundant, jis virs kavą. pirma atsistosiu aš – trauksiu iš šaldytuvo tešlą, suksiu kamuolėlius, klausinėsiu apie įdarą (jis su viskuo sutiks). fone turbūt rodys auksinį protą dar nuo ano trečiadienio ir nė vienas nežinosim, kas šilalės herbe

jungsiu orkaitę, kol kais – formuosiu bandeles ir trupinsiu sūrį (arba kepsiu svogūnus, arba plikysiu špinatus, arba lupsiu vakar iškeptas paprikas ir pjaustysiu vištieną, kur nuo užvakar pietų). o kai iškeps, neišlauksim ir būtinai nusideginsim pirštų pagalvėles

savaitgaliai namuos, būkit dažniau!


apie šitas bandeles – vidurio rytuos vadinamas lahma  perskaičiau Itamar Srulovish ir Sarit Packer knygoj „Golden“  ir kitą vakarą jau minkiau tešlą (nes tą knygą aš noriu iškept visą – čia ir dabar). išbandžiau pirmą autorių siūlytą variantą – su graikišku jogurtu, špinatais ir kiaušiniais (kurie pasitaikė per dideli ir negražiai iš bandelių pabėgo). ir tada supratau, kad noriu šitų bandelių kas rytą kokius tris mėnesius iš eilės. nes tešla, o deivės ir dievai! pabrendus per naktį ir gavus daug karščio – traški ir minkšta tuo pat metu

vėliau išbandėm ir knygos siūlytą degintų paprikų ir fetos derinį, paskui ėmėm dėt viską, kas skamba daugmaž teisingai ir yra termiškai apdorota (nes bandelės kepa trumpai – tik tiek, kiek pakanka įdarui padoriai sušilti, bet ne iškept). labai mylim su karamelizuotais svogūnais, grybais ir susmulkintu vakarykščiu kotletu (juokas juokas – šaldikly turiu keletą kalakutienos kotletų būtent šitam reikalui) arba su tuo, su kuo mylim picą – vytintu saliami, saulėje džiovintais pomidorais ir mėlynu pelėsiniu sūriu. bet iš esmės šitų bandelių gerumas yra tešla ir kepimo metodika, o ką įdėsit į jas – jūsų ir šaldytuvo turinio valia

neabejotinai vertas atskiro paminėjimo kitas aspektas – nuo to momento, kai išlipsit iš lovos, iki to, kol dantys susmigs į bandelę, praeis 45 minutės – 10 minučių iš vakaro ir rytai su šiltom mielinėm bandelėm, kurių nereikia laukt pustrečios valandos (kai jau trissyk pažiūrėta, ar nėra šaldytuve kažko, tik truputį). be to, į tešlą įdėjus papildomą šaukštą miltų ir užminkius iš ryto, vakare galima kept picą – taisyklės tos pačios: leist pusvalandį pabūt kambario temperatūroj, kept labai karštoj orkaitėj ant iš anksto įkaitintos skardos

DSC_0174_2

Pusryčių bandelės

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 6 bandelės

Tešlai:

  • 350 g pirmos rūšies kvietinių miltų*
  • 7 g sausų mielių
  • šaukštelis druskos
  • 3 šaukšteliai cukraus
  • 180 ml vasarošilčio vandens
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus + šiek tiek bandelių formavimui

Įdarui:

  • 6 šaukšteliai kokybiško pomidorų padažo
  • skiltelė česnako
  • 50 g vytinto saliami
  • 3 dideli saulėje džiovinti pomidorai
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 50 g mėlyno pelėsinio sūrio

Gaminam:

1

Miltus sumaišom su mielėmis, cukrumi ir druska. Supilam vandenį ir gerai išminkom - tešla turėtų lengvai sukibti į vieną gumulą ir šiek tiek lipti prie rankų. Jei tešla kietoka, įpilam šaukštelį kitą vandens, jei labai limpa - pridedam šiek tiek miltų.

2

Į dubenį su tešla pilam aliejų ir minkom, kol jis visas įsiminko į tešlą - šiek tiek užtruks, maždaug 5 minutes, bet nepasiduodam, anksčiau ar vėliau vis tiek pavyks.

3

Taip paruoštą tešlą uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą 8-12 valandų arba kildinam kambario temperatūroj 1,5 - 2 valandas, kol tešlos tūris patrigubėja.

4

Pakilusią tešlą perminkom, padalijam į 6 lygias dalis, iš kiekvienos suformuojam kamuolėlį, jį aptepam aliejum ir leidžiam maždaug pusvalandį pastovėt kambario temperatūroj.

5

Kol tešla kyla, įjungiam orkaitę kaisti - 240 laipsnių. Į orkaitę dedam didelę, niekuo nebarstytą ir neteptą skardą ir leidžiam jai kaisti kartu.

6

Iš kepimo popieriaus išsikerpam 6 maždaug 20x20 cm dydžio lapelius - taip perkelti bandeles į karštą skardą yra patogiausia ir mažiausiai pavojinga.

7

Pasiruošiam įdarą - česnako skiltelę sutraiškom ir sumaišom su pomidorų padažu. Saliami, saulėje džiovintus pomidorus ir mėlyną pelėsinį sūrį smulkiai supjaustom.

8

Pakilusios tešlos rutulėlį dedam ant paruoštos kepimo popieriaus skiautės. Vis pasukdami pirštais spaudžiam bandelės centrą, kad kad jis suplokštėtų iki kelių milimetrų storio ir maždaug 8-10 centimetrų skersmens skritulio. Bandelių kraštai turėtų likti maždaug centimetro aukščio ir 1,5 - 2 centimetrų pločio. Bandelė dar turėtų tilpti ant kepimo popieriaus lapelio, bet jei koks kraščiukas šiek tiek išlipo - nieko tokio, vis tiek pavyks.

9

Taip suformuojam visas bandeles. Plokščiąsias dalis ištepam pomidorų padažu, padalijam ir tolygiai išdėliojam dešrą ir saulėje džiovintus pomidorus, pabarstom abiejų rūšių sūriais.

10

Nebūtina, bet labai rekomenduoju konditerinį teptuką (nors puikiai tinka ir pirštas) suvilgyti aliejumi, juo aptepti bandelių kraštelius ir šiek tiek pabarstyt druska.

11

Paruoštas bandeles su kepimo popierium (matot, kaip patogu paimt ir kaip neprilipo!) dedam ant įkaitusios skardos (patogiausia jos neišimti - atidaryt orkaitę, skardą tiek tiek ištraukt, kad nereikėtų rankų giliai į tas pragaro liepsnas kišt, ir vienodais atstumais vieną nuo kitos sudėt bandeles). Kepam 10-12 minučių, kol įdaras ima burbuliuot, o bandelių kraštai paruduoja.

12

Gardžiausios - dar karštos. Nesuvalgytas laikom šaldytuve, o kito ryto pusryčiams - vyniojam į sudrėkintą kepimo popierių ir dedam į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 8-10 minučių, kol sušyla - šitaip šildomos jos sunkiai atskiriamos nuo ką tik iškeptų.

PASTABOS

* - duonai ir bandelėms geriau tinka šiek tiek prastesni miltai - tie, katrie nevadinami ekstra, o skaičius ant pakuotės - bent jau 550C/550D arba, dar geriau, 812C/812D

Susiję įrašai

4 Komentarai

  • Komentuoti
    vyreliai jusu
    2017.04.21 17:26

    niekam nerupi tie jusu intymus asmeniski dalykai, pasilikit savo vyreli sau

    • Komentuoti
      inga
      2017.04.24 07:25

      kad aš ir neketinau su niekuo juo dalintis. tik sau, tik sau 🙂

  • Komentuoti
    Julė
    2017.04.22 22:45

    Kaip teisinga ir šilta, ir jauku neišpasakytai — ir atrodo, kad pati kuriam jūsų sofkės plyšy ar Morkos guoly tūnočiau, švelnią ryto saulę pro jūsų viso aukščio langus regėčiau, šviežias bandutes – šeštadienių ar sekmadienių – uosčiau.*

    • Komentuoti
      inga
      2017.04.24 07:26

      tu žinai, kur mes gyvenam. kava tiekiama nuo devynių *

    Parašyk komentarą