Desertai/ Pyragaičiai/ Sausainiai

Pavasariai kraujagyslėm į smegenis ir šokoladiniai sausainiai su kokosų kremu

gal, visgi, klydau

iki spalio bus daugiau nei dvi šiltos dienos, o šildymo sezonas baigsis nė neprasidėjus birželiui. gal

o visa kita – miglose, ūkuos ir rūkuos; kasdien kažką sužinau, pvz., kad jei dar niekad nebuvo taip gerai, vis tiek gali būt nekažką. ir čia jau naujos dimensijos, kiti matavimo vienetai, nenunešiotos klumpės. jokių priežasčių-pasekmių grandinėlių, sąrašų su kaltais ir kaltesniais ar būdų racionalizuot, nieko

bet tada sportbačiai ir ratais, tiesėm, zigzagais – kol prašviesėja, kol pavasariai kraujagyslėm į smegenis


šįmet sau prisakiau, kad daugiau gaminsiu iš knygų, mažiau – iš neaiškių (bet vis tiek gerų) šaltinių internete. ir gaminu, ir rezultatai puikūs, ir džiaugsmo iki lubų. bėda ta, kad _noriu išbandyt_ sąrašas dar niekada neaugo taip greitai, kaip auga dabar – vieno gyvenimo bus maža, net jei mesčiau darbą ir visokias kitas nenaudingas veiklas, pvz., miegą

šitie sausainiai iš Dorie Greenspan knygos „Dorie’s cookies“ (įsivaizduokit – daugiau nei 500 puslapių vien apie sausainius, daugiau nei 500 puslapių laimės). labai geri sausainiai: gausiai šokoladiniai, o tie kokosai! taip, šiek tiek užtrunka, bet nėr čia ko be progos tokius sausainius kept (nes gražūs kaip pavasaris) (kepiau be progos, žinoma, ir didžiumą atidaviau K. bendradarbiams – visiems K. griekams išpirkt ir karmai pagerint)

nebandžiau, bet esu tikra, kad sausainiai puikiai pavyktų ir nežaidžiant su keksiukų forma – viską galima sluoksniuot maždaug 20×20 cm dydžio kepimo formoj, kept penkiomis minutėmis ilgiau ir supjaustyt, kol iki galo neatšalo; grožio mažiau, bet praktiška

DSC_0527_3

Šokoladiniai sausainiai su kokosų kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 12 didelių sausainių

Sausainių tešlai:

  • 120 g miltų
  • 14 g nesaldintos tamsios kakavos
  • 113 g sviesto
  • 125 g rudojo cukrraus
  • 50 g cukraus
  • žiupsnis druskos
  • didelis kiaušinis
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 45 g juodo šokolado
  • 20 g kokoso drožlių

Kremui:

  • 60 g kokoso drožlių
  • 120 ml pieno
  • didelio kiaušinio trynys
  • 1 ir 1/2 šaukšto cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • šaukštas kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelis druskos

Trupiniams:

  • 70 g miltų
  • 35 g rudojo cukraus
  • 10 g nesaldintos tamsios kakavos
  • šaukštas cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 40 g šalto sviesto

Gaminam tešlą:

1

Sviestą ir kiaušinį paliekam kambario temperatūroje bent valandai, kad sušiltų. Šokoladą sukapojam nedideliais gabalėliais.

2

Kakavą persijojam, kad neliktų gumulėlių, į kuriuos kakava taip mėgsta sušokt. Sumaišom su miltais.

3

Sviestą plakam su abiejų rūšių cukrum, vanile ir druska tol, kol masė pabąla ir pasidaro vientisa - maždaug tris minutes vidutiniu plaktuvo greičiu. Įmušam kiaušinį ir plakam dar bent minutę.

4

Mentele arba šaukštu įmaišom miltų mišinį - maišom tol, kol nebesimato sausų ruoželių, bet labai nepersistengiam. Įmaišom šokoladą ir kokoso drožles. Uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą porai valandų.

Verdam kremą:

1

Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių. Ant skardos klojam kepimo popieriaus, beriam pusę kokoso drožlių. Išlyginam į vieną sluoksnelį ir dedam orkaitėn keliom minutėms, kol drožlės nusidažo švelnia aukso spalva. Traukiam laukan ir leidžiam pravėsti, kol virsim kremą.

2

Nedideliam prikaistuvy užkaičiam pieną ir kaitinam iki tol, kol pradeda kilti maži burbuliukai, bet neužverdam.

3

Trynį gerai išplakam su cukrumi, vanile ir druska - iki purios balkšvos masės. Nesiliaudami maišyt supilam ketvirtį karšto pieno - šitaip užsitikrinsim, kad kiaušiniai vietoj tirštiklio nepavirstų omletu. Šitą masę supilam į prikaistuvį su likusiu pienu ir kaitinam nuolat intensyviai maišydami maždaug minutę-dvi, kol kremas sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos. Nedelsiant nukeliam nuo ugnies ir įmaišom skrudintas ir neskrudintas kokoso drožles.

4

Uždengiam maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremo paviršių. Ataušinam iki kambario temperatūros ir dedam 2 valandoms šaldytuvan.

Gaminam trupinius:

1

Visus sausus ingredientus sumaišom nedideliam dubenėly. Šaltą sviestą supjaustom kubeliais ir sudedam į miltų mišinį.

2

Sviestą trinam su miltais tol, kol nebelieka didesnių sviesto kubelių, nėra sausų miltų ir viskas primena šlapią žvyrą. Tuomet pirštais paspaudom, kad masė vietomis suliptų į maždaug pusės centrimetro didumo kamuolėlius - šito galima ir nedaryt, bet įvairių dydžių trupiniai yra ir gardžiau, ir smagiau.

3

Uždengiam plėvele ir šaldom bent dvi valandas.

Konstruojam sausainius:

1

Įjungiam orkaitę kaist - 165 laipsniai.

2

Standartinės keksiukų formos duobeles gerai ištepam sviestu.

3

Kabinam po kaupiną šaukštą tešlos ir dedam į paruoštas formeles - žodžiu, padalijam visą turimą tešlą į dvylika dalių. Sausais pirštais tešlą išlyginam, kad uždengtų visą formelės dugną ir visur būtų daugmaž vienodo storio.

4

Ant jau suformuoto sausainio dugno dedam kokosų kremo - maždaug 1/12 viso turimo. Šitaip išdaliję visą kremą, šaukštelio apačia arba pirštais (nes kremas bus labai tirštas ir primins labiau tešlą nei kremą) tolygiai paskirstom, kad uždengtų visą prieš tai įklotą tešlą.

5

Traukiam iš šaldytuvo trupinius ir užbarstom ant kokosų kremo - vėlgi, stengiamės visiems po lygiai, daugmaž vienodu sluoksneliu.

6

Kepam ~25-28 minutes, kol atrodo, kad iškepė, nes kitaip čia nelabai patikrinsi.

7

Leidžiam kiek praaušt ir sutvirtėt, tuomet aštriu peiliu apvedam kiekvieną sausainį, taip jį atskirdami nuo formos. Perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo. Laikom sandarioje dėželėje (kelias dienas kambario temperatūroje arba iki savaitės šaldytuve).

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą