Desertai/ Sausainiai

Radiacija ir taikūs sausainiai

DSC_0473_1

gyvenimas sykiais būna įdomesnis nei įprastai. ypač tomis dienomis, kai tavo gimtadienis, o tu dardi autobusu link Ukrainos-Baltarusijos sienos, kuprinėn įsidėjus Geigerio skaitiklį ir naivai tikiesi pamatyt briedį dviem galvom ar bent jau piršto ilgumo uodą

DSC_1659nepamatai. bet besibraudama per krūmais ir žole užžėlusius takus, iki soties prisižiūri gyvenimų, kurie vieną gražią dieną vidury pavasario, buvo supakuoti į autobusus – dviems-trims dienoms, tada sakė – ir niekada neparvežti atgal. kai kurie parėjo miškais patys – nelegaliais takeliais ir proskynom grįžo augint morkų ir burokų, nes čia – namai, o visos šitos kalbos apie radiaciją – tik būdas juos iš mūsų atimt; vaizdas nepasikeitė, oras nekvepia kitaip, burnoj nejust metalo skonio. ir jie grįžo, ir gyveno dešimtmečius: be elektros ir žmonių aplink, kasdami bulves iš žemės, kuri labiau nuodytoja nei maitintoja. bet namie

DSC_1673 DSC_1681 DSC_1752 DSC_1818 DSC_1862dar matai kitus gyvenimus, tuos, lėtai tekančius tuščiam mieste, kurio ženklas vis dar su kūju ir pjautuvu, kur vis dar stovi paminklas Leninui, vamzdžiai išvedžioti ant šaligatvių ir dažniau sutinkama gyvybė yra valkataujantis šuo nei kitas žmogus. arba tuos, kurie kasdien rytą pasitinka autobuse, vežančiam į elektrinę – tai, kas mūsų galvose yra pavojus baisiausiais pavidalais, jiems – duona ir sviestas ant stalo

DSC_1932DSC_1980 DSC_1982 DSC_1985o kai nematai gyvenimų, matai užmojus, karinių uniformų ir įstatymų, neleidžiančių lankytis neparodžius paso, užkonservuotus laike – nes visur kitur pasaulis sukosi: metalas, kuris neatlieka funkcijos, buvo pavogtas ir parduotas, tušti namai apgyvendinti žmonėmis iš paraščių, neveikiantys atrakcionų parkai – bent jau aptverti tvoromis. bet laiko kapsulėj niekas nevyksta: ir gigantiški radarai, kurių dydžio nesuvoki nei žiūrėdama iš dviejų kilometrų, nei ranka liesdama vamzdžius, ir tobuli miestai – didelėmis aikštėmis, plačiomis gatvėmis, sporto centrais, futbolo stadionais, karuselėm, prieplaukom ir prekybos centrais – vis dar stovi; virtę miškais. miškais su užmojais ir didybe, miškais, kurie turėjo būt geriausia ryšio sistema (velniop palydovus, sakė jie) ir idealus miestas gyventi, rojus žemėj, etalonas propagandai. miškais, kurie dabar didingi tik tuo, kad dėl radiacijos medžiai ir krūmai ten auga greičiau ir didesni

DSC_1795 DSC_1815 DSC_2018 DSC_2062 DSC_2104 DSC_2135 DSC_2150 DSC_2157 DSC_2185 gyvenimas sykiais būna įdomesnis nei įprastai. o po to – dar ir geresnis, nors niekas nepasikeitė. tik suvokimai


šitų Piere Herme sausainių receptą paėmiau iš Dories Greenspan knygos „Dorie’s Cookies“, kur jie vadinami World Peace Cookies arba, kol Ramūnas & Co nepamatė, Pasaulinės taikos sausainiais. jei pagūglinsit, tai pamatysit, kad likusi žmonijos dalis juos jau mėgino, tik aš, kaip man neretai nutinka, truputį pavėlavau (nors šiaip aš niekur niekada nevėluoju – nei į darbą, nei į susitikimus, paskutinės akimirkos prieš deadline manęs negąsdina, nes būnu užbaigusi jau vakar – bet kai kalba pasisuka apie kulinarines (ir ne tik) madas, trendus ir kitus dalykus, dėl kurių pasaulis eina iš proto čia-ir-dabar, aš būnu maždaug ties pernai)

sausainiai labai minimalistiniai – jokių ingredientų, dėl katrų reikėtų važiuot į tą krautuvę kitoj miesto pusėj, sudėtingų technikų ar tris dienas trunkančių tešlos brandinimų. kokybiškas šokoladas, tamsi ir riebi kakava, tikras sviestas – tiek tos magijos. labai šokoladiniai, itin trapūs (nes visa drėgmė tik iš sviesto) ir su stikline šalto pieno nekontroliuojamai nyksta iš lėkštės

DSC_0485_2

Trapūs šokoladiniai sausainiai

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 36 sausainiai

Ingredientai

  • 170 g miltų
  • 28 g tamsios ir riebios (20% ir daugiau) kakavos miltelių
  • 1/2 šaukštelio sodos
  • 155 g kambario temperatūros sviesto
  • 135 g rudojo cukraus
  • 50 g cukraus
  • 1/4 šaukštelio jūros druskos
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 140 g kokybiško juodo šokolado

GAMINAM

1

Miltus, kakavą ir sodą sumaišom ir persijojam - kakava, ypač riebesnė, mėgsta sušokt į gabalėlius, be to, sijojant geriau pasiskirstys soda. Šokoladą sukapojam nedideliais, maždaug 2-3 mm dydžio, gabalėliais.

2

Sviestą plakam su abiejų rūšių cukrum, druska ir vaniliniu cukrum, kol masė pasidaro puri, šviesi ir vienalytė, maždaug 3 minutes elektriniu plaktuvu. Suberiam miltų ir kakavos mišinį. Maišom šaukštu arba lėčiausiomis plaktuvo apsukomis, kol nebematyti sausų miltų. Tešla bus kieta ir gali nelabai noriai sukibti - vietoj vientisos masės bus tik dideli trupiniai: nieko tokio, vis tiek pavyks, bet jei jūsų plaktuvas nepritaikytas tokioms tešloms, geriau tai daryt šaukštu ir nerizikuot sudegusiu varikliu. Įmaišom šokoladą.

3

Tešlą išverčiam ant stalviršio. Jei ji nelabai sulipus, minkom, kol sulimpa ir niekur nebesimėto vieniši tešlos trupiniai. Padalijam masę į dvi dalis. Toliau galimi du keliai.

4

Kelias nr. 1: imam vieną tešlos gabalą ir iš jo suformuojam maždaug 3,5-4 cm skersmens ritinį - kuo vienodesnį. Pakartojam su likusia tešlos dalimi. Suvyniojam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldymo kamerą maždaug dviems valandoms.

5

Kai tešla jau atšalus, įjungiam orkaitę kaist - 165 laipsniai. Pasiruošiam dvi plokščias skardas ir išklojam jas kepimo popieriumi. Traukiam iš šaldiklio vieną ritinėlį tešlos ir labai aštriu peiliu supjaustom maždaug 1 centimetro storio riekelėmis. Jei kur nors įtrūksta, spustelim tą vietą pirštais ir labai nesijaudinam. Dėliojam ant skardos, palikdami 4-5 centimetrų tarpus tarp sausainių.

6

Dedam į orkaitę, nustatom laikmatį 12 minučių ir kantriai laukiam, orkaitės durelių nedarinėdami ir karščio neišleisdami. Laikmačiui suskambus traukiam sausainius lauk, nesvarbu, kad jie dar atrodo ne iki galo iškepę ir labai minkšti. Leidžiam pravėsti bent 15 minučių, tik tada perkeliam ant grotelių, kad atvėstų iki galo. Kol kepam pirmas ritinėlis, pjaustom antrą - reikia, kad tešla kuo mažiau laiko praleistų kambario temperatūroj iki patekdama į orkaitę. Jei prisipjaustėt iš anksto, tešlos ritinėlius išdėliokit ant skardos ir laikykit šaltai.

7

Kelias nr. 2: imam vieną tešlos gabalą, dedam jį ant kepimo popieriaus lakšto, užklojam kitu ir iškočiojam į 1 centrimetro storio lakštą. Pakartojam su likusia tešlos dalimi. Dedam į šaldymo kamerą su visais kepimo popieriaus patalais ir šaldom maždaug pusantros valandos.

8

Kai tešla jau atšalus, įjungiam orkaitę kaist - 165 laipsniai. Pasiruošiam dvi plokščias skardas ir išklojam jas kepimo popieriumi. Traukiam iš šaldiklio vieną dalį tešlos ir metaline apvalia maždaug 4-5 cm skersmens sausainių formele išspaudžiam sausainius (tešla bus šalta ir su kietais šokolado gabaliukais - įnagis, kuriuo spausit sausainius, turit būt aštresniais krašteliais; su stikline gali ir nepavykt). Jei kur nors įtrūksta, spustelim tą vietą pirštais ir labai nesijaudinam. Dėliojam ant skardos, palikdami 4-5 centimetrų tarpus tarp sausainių.

9

Dedam į orkaitę, nustatom laikmatį 12 minučių ir kantriai laukiam, orkaitės durelių nedarinėdami ir karščio neišleisdami. Laikmačiui suskambus traukiam sausainius lauk, nesvarbu, kad jie dar atrodo ne iki galo iškepę ir labai minkšti. Leidžiam pravėsti bent 15 minučių, tik tada perkeliam ant grotelių, kad atvėstų iki galo. Kol kepam pirma dalis tešlos, pjaustom antrą - reikia, kad tešla kuo mažiau laiko praleistų kambario temperatūroj iki patekdama į orkaitę. Jei prisipjaustėt iš anksto, tešlos ritinėlius išdėliokit ant skardos ir laikykit šaltai. Tešlos likučius perminkykom, iškočiojam ir prieš spausdami sausainius leidžiam pasibūt šaldikly bent 15 minučių.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą