Rimtas maistas/ Vegetariški

Saulė ir žiedinių kopūstų apkepas

DSC_2686_2

aš mėgstu vasarą, nes tada, dieną prie dienos pridėjus, pavyksta koks mėnuo, kai man nebūna šalta, negelia pirštų ir atėjus į darbą nesusivynioju į papildomą sluoksnį. be to, ledai, braškės ir pomidorai

tik tie vakarai: žirafos kaklo ilgumo, neuždangstomi užuolaidom, saule išlydantys bet kokias pastangas užmigt, kol laikrodis nepersirito kitapus nulių. ir tuomet – neatmerkiamų akių rytai, nervingos dienos ir baisios _išsimiegosiu link gruodžio_ nuojautos

ir kai prisikaupia, nebesukontroliuoju. dalykai, kurie rūpėjo minčių lygmeny, niekada nevirsta kūnu, planai-planeliai-planeliūkščiai lieka sąsiuviniuos ir internetuos, nuotaikos – ruletė be teisingų statymų. ir šitai kaupiasi, metasi krūvom, kaugėm, kalneliais ir kalnais, ir ima atrodyt, kad išsimiegot – būtina, bet nepakankama sąlyga, kad viskas be prasmės, esmės, misijų ir vizijų, kad nuo dabar esi ir būsi tik kamuolėlis, suvyniotas iš vilnonių nerimo siūlų

tada užeina lietūs, debesų prietema ir vėjai. ir supranti, kad sykiais skaisčiausia saulė yra ta, kuri nešviečia


DSC_2729_2

food52.com turi kulinarinių knygų klubą – kiekvieną mėnesį pasirenka vieną knygą ar autorių ir kelias/visas jo knygas, tuomet verda, kepa, maišo, pjausto, viską nufotografuoja ir dalijasi patirtim bei atradimais. šio mėnesio autorius – Yotam Ottolenghi – restoranų, knygų ir šiaip maisto genijus. jo receptuose – labai daug daržovių, artimųjų rytų skonių, poskonių ir prieskonių. deriniai ir paruošimo technikos sykiais labai netikėti, bet jei tik pasidedi į šoną visą skepticizmą ir darai taip, kaip parašyta, rezultatai, kiek teko išmėgint, gomurį glosto maloniai

pasirinkau kalafiorų apkepą – nelabai draugauju su termiškai apdorotu žiediniu kopūstu, todėl pamaniau, kad bus puiki proga susipažint su juo dar kartelį ir galbūt atrast naujų spalvų šitoj nenusisekusioj bičiulystėj. visai pavyko – kartą per mėnesį tokios vakarienės tikrai neatsisakyčiau, o K. sakė, jog tai panašiausia į picą jo valgyta nepica

Žiedinių kopūstų apkepas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos

Ingredientai

  • nedidelis žiedinis kopūstas (maždaug 450-500 g žiedynų)
  • 2 nedideli rausvieji svogūnai
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1/2 šaukštelio džiovinto rozmarino
  • 7 kiaušiniai
  • šaukštelis džiovintų arba maždaug 15 g šviežių bazilikų
  • 120 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/3 šaukštelio ciberžolės
  • 150 g parmezano ar kito kietojo sūrio
  • gabalėlis sviesto formai ištepti
  • šaukštelis juodgrūdės sėklų
  • šaukštas sezamo sėklų
  • druska
  • pipirai

GAMINAM

1

Žiedinį kopūstą išskaidom žiedynais - labai nesmulkinam, graikinio riešuto dydis bus pats tas. Užverdam 3 litrus vandens su šaukteliu druskos, suverčiam kalafiorą ir verdam ant nedidelės ugnies maždaug 7-10 minučių, kol žiedynėlis suminkštėja tiek, kad galima pirštais sutrint. Nukaičiam, pilam į sietelį, leidžiam nuvarvėti vandeniui ir kiek atvėsti.

2

Keptuvėje įkaitinam aliejų. Smulkiai supjaustom vieną svogūną ir kepam, kol suminkštėja. Kai kepimas link pabaigos, suberiam rozmariną. Paliekam atvėsti.

3

24 cm skersmens kepimo formą išklojam kepimo popierium. Jį ištepam sviestu ir tolygiai apibarstom juodgrūde ir sezamu. Įjungiam orkaitę kaist - 200 laipsnių.

4

Kiaušinius, smulkintą baziliką , miltus, kepimo miltelius, ciberžolę ir šaukštelį druskos išplakam iki vientisos masės. Suberiam svogūnus, smulkiai sutarkuotą sūrį, įmalam pipirų ir darsyk gerai išmaišom. Suberiam žiedinį kopūstą ir atsargiai, stengdamiesi nesutraiškyt žiedynų, išmaišom.

5

Pilam tešlą į kepimo formą ir išlyginam paviršių. Likusį svogūną suraikom pusės centimetro storio žiedais, juos išskaidom ir išdėliojam ant viršaus. Kepam 45 minutes, kol apkepas sutvirtėja, o paviršius apskrunda.

6

Iškepusį palaikom bent 20 minučių nejudintą, tik tada raikom. Pasaulis kalba, kad kitą dieną jis dar gardesnis - kambario temperatūros arba kiek šiltesnis. Tiekti geriausia su lengvom salotom, Ottolenghi siūlo agurkus su mėtom ir krapais - mums (pa)tiko.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą