Desertai/ Pyragai

Infinite loop ir sausaininis sūrio pyragas

nuo vaikščiojimo tinstantys pirštai ir apdulkėjusios žemuogės – tą vieną šiltą dieną, kai ne darbas. paskui šokiai iki paryčių, miegas iki vidudienio ir pietūs vakarienei; kai viskas būna gerai, kai sekmadieniai kibiais nerimo pirštais nespaudžia gerklės – nespėja susivokt, o tu jau pataluos ir smegenys sluoksniais į miegą

ir tas kitas rytas, kai kelies, nes skamba. ir aš nesuprantu, kas negerai su pirmadieniais. ir nesvarbu, mėgstu aš savo darbą ar ne, nes visaip yra pasitaikę, nesvarbu, kokios buvo tos dvi dienos prieš, nesvarbu, kokia įdomi ir spalvota savaitės planuos – pirmadieniai daužo plaktuku per nagus, nykščiais spaudžia akis, sugrūda galvą į vandenį ir plaka rimbu per strėnas. raumenys įsitempia, žandikauliai tvirčiau susispaudžia

protu – viskas gražu ir gerai, ir saulė; po šonkauliais – neaišku kur pakuojami lagaminai ir vizijos gyvenimų, kurie galėtų būti, jei – tik jokie jei ar kai iš tikrųjų neegzistuoja

ir tik į vakarą, kai susirankioju save iš gabalų nuo sofos ir išvelku (ar išvelka) šaligatviais palei liepas, kūnas po truputį atsileidžia ir galiu įkvėpt pilnus plaučius, tik tada, vilkdamas kojas ir lėčiau nei susitariama dėl urėdų, sugrįžta suvokimas, kad savo gyvenimą galima gyventi lygiai taip, kaip norisi, ir kad, jėzusmarijakaipgaila, niekas to nepadarys už mane, kad tie patys veiksmai duoda tą patį rezultatą, todėl tikėtis, kad nieko nekeičiant kitas pirmadienis bus vienaragiai ir vaivorykštės, yra daugiau nei kvaila, kad fuck itužsirašom į šokių pamokas ir pasižiūrim, koks oras Kuboj balandį; einu, sausainių iškepsiu

ir nespėju sužiūrėt, ir tada vėl pirmadienis


sausainių sviestas vis dar yra meilė, garuojanti iš stiklainėlių, užkištų į giliausius spintelių kampus – ten, už konservuotų pomidorų, konditerinio šokolado plytų ir grikių; kur tam, kad pasiektum, nepakanka tiesiog įkišti rankos: reikia viską iškraut, įtikint Morką, kad toj lentynoj nieko, skirto jai, nėra, todėl nereikėtų bandyt ten įsirioglint, pasiimt stiklainėlį, vėl viską sukraut, bet tik iš kokio trečio sykio, nes man patinka turėt daug konservuotų pomidorų ir o kas jei baigsis kokosų pienas ir miltai, ir cukrus, ir pupelės, ir riešutai, ne, mes nesiruošiam karui

sausainių sviesto dabar jau galima nusipirkt norfoj, nebėr reikalo malt namuos (didesnėj norfoj, ten, prie nutellos ir riešutų sviesto, saldainių skyriuj). ir kartais man net pavyksta viso jo nesulaižyt kabinant šaukščiuku, kartais lieka sūrio pyragui. kuris pats savaime pavyko teisingas – tvirtas, vientisas ir sunkus – beveik iš sapnų

techininės detalės: čia pateikiamas visai mažutėlio pyrago (nors mudu su K. vis tiek jį valgėm tris dienas) receptas, tad jei esat daugiau nei du – kiekius dvigubinkit, kepkit 23-25 centrimetrų skersmens formoj ir kepimo laiką prailginkit 20-30-čia minučių. pagaliau išmėginau kreminį sūrį iš Lidlo, tą, kur du šimtai gramų už nepilną eurą – puikus; atia, Philadelphia!

DSC_3196_1

Sūrio pyragas su sausainių sviestu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16 cm skersmens pyragas

padui:

  • 100 g sausainių, geriausia - truputį karamelinių
  • žiupsnelis druskos
  • 50 g sviesto

sūrio masei:

  • 400 g kreminio sūrio
  • 80 g cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 40 g sausainių sviesto
  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
  • žiupsnis druskos
  • 60 g riebios grietinėlės
  • šaukštelis citrinos sulčių
  • 2 dideli kiaušiniai

viršui:

  • 100 g sausainių sviesto

Gaminam:

1

Kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium, sieneles - ištepam sviestu. Įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai.

2

Padui skirtus sausainius sumalam į trupinius. Beriam druskos, išmaišom. Sviestą išlydom ir supilam į sausainius. Išmaišom, suberiam į kepimo formą ir pirštais ar šaukštu paskirstom tolygiai po visą dugną ir suspaudžiam, kad nebūtų palaidų trupinių, o visas dugnas būtų tolygiai užklotas. Dedam į šaldytuvą, kol gaminsim sūrio masę.

3

Sūrį gerai išsukam mediniu šaukštu ar plaktuvu. Turi pavykti vientisas ir kreminis reikalas, bet reikia vengti priplakti oro. Suberiam cukrų, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų, sudedam sausainių sviestą ir darsyk gerai išmaišom. Nedideliam dubenėly sumaišom krakmolą su grietinėle, druska ir citrinų sultimis. Kai nelieka krakmolo gumulėlių, supilam į sūrio masę ir išmaišom. Po vieną išmaišom kiaušinius, kaskart maišydami lygiai tiek, kad viskas kiaušinis tolygiai pasiskirstytų, bet nė akimirka ilgiau.

4

Viršui skirtą sausainių sviestą mikrobangėj ar virš garų šiek tiek pašildom - kad suskystėtų. Iš šaldytuvo traukiam kepimo formą, supilam sūrio masę, šaukšteliu išdėliojam sausainių sviestą per visą pyrago plotą ir buku peiliu paraižom nelyg kregždės dangų - šitaip sukuriam marmurinį efektą.

5

Kepam 10 minučių, tuomet sumažinam kaitrą iki 135 laipsnių ir kepam dar 45-50 minučių, kol pyrago kraštai sutvirtėja, bet vidurys vis dar primena drebučius ir juda, kai pajudinam kepimo formą. Orkaitę išjungiam, jos dureles šiek tiek praveriam ir leidžiam pyragui aušti kartu su orkaitę. Kai pasiekia kambario temperatūrą, traukiam iš orkaitės, įsukam į maistinę plėvelę ir leidžiam bent 4 valandas pabūt šaldytuve. Tik tada išimam iš kepimo formos.

6

Šaldytuve gali stovėti iki 5 dienų, gardžiausias - šaltas.

Susiję įrašai

5 Komentarai

  • Komentuoti
    Laima
    2017.07.11 12:04

    Kaip taikliai apie pirmadienius aprašyta… Nu super.. gera žinoti, kad ne vien man taip.. AČIŪ!
    Gal galit parody tą sūrį iš Lidl? (Retai aš ten lankaus..) ir gal čia galima įdėt riešutų sviesto..vietoj sausainių?

  • Komentuoti
    Lina
    2017.07.12 07:11

    Kokia gera zinia del sausainiu sviesto! Labai jo laukiau pasirodant Lietuvoje. Kadangi Norfa saliai mano kolegei ji man ir pirks sviesta 🙂 Labai noreciau parodyti nuotrauka,kad susigaudytu stiklainiukuose 🙂 Gal galetumete atskirai indelio nuotrauka? ir,beje, kiek kainuoja? Aciu!!

  • Komentuoti
    Lina
    2017.07.12 09:44

    Apie sausainiu sviesta svajojau jau kokie geri 5 metai, kai pirma karta pamaciau recepta troto Devil’s food. ir,kas dabar galetu paneigit,jog svajones pildosi? :))) Aciu, Inga!!!

  • Parašyk komentarą