Pyragai/ Pyragaičiai/ Sausainiai

Surasti pirštus ir baltas tinginys iš trupinių

DSC_4201_2

jei nelyja ir jei pernelyg nesopa galvos dėl querio, katras turėtų veikt, bet neveikia (ir tada nebeegzistuoja niekas pasauly, tik aš ir jis – išsitrynusios valandos, ataušus kava), ilgus pietus mainau į vakarykštį kotletą prie darbo stalo per 10 minučių ir keturis tūkstančius žingsnių

ir tie ratai aplink žirmūnus, dievai! nuo galvos – minus trys kilogramai, saule ir vėju raudoni žandai, rudens prisigėręs megztinis; priėjus plovyklą atsileidžia žandikaulis, ties posūkiu iš minties į ulonų viskas ima atrodyt ir paprasta, ir įmanoma, ir per ištiestą ranką padėta – tik pasiimk

o kitais sykiais žirglioju po dalykus, kurie jau buvo – poetiškai, ne istoriškai – ir nebelieka noro kaltint, tik apsikabint, paglostyt nugarą ir paleist, pasilikus tik tai, kas būta šviesaus, ar, jei žiūrėsim praktiškiau, lipnius lapelius su pamokymais, ko nereikėtų daryt

man rodos, kažkaip taip jaučiasi vaikai, kai suranda savo pirštus


pirmąsyk jį mums iškepė mama – valgėm pilnais žandais ir prisiekinėjom visais dievais, kad tikrai tokį kepsim namuos nė artimiausio pilno mėnulio nesulaukę. ir kepėm, net K., kuris šiaip nekepa, trupino tešlą skardon ir lydė sviestą, draugams nešėm ir kepėm vėl, o tada įtraukėm į gaminsim-periodiškai sąrašus (nes mes viską traukiam į sąrašus: šitas žuvies karis į gerai-vakarienėms, tos paprikos su kynva ir jautiena į tinka-pietums, tortas, kur valgėm užvakar – į daugiau-niekada; bet sąrašai tik mintyse, todėl labai patogu – dalykai, kurie buvo vidutiniai, patys išsitrina, lieka tik tie, pas kuriuos grįžtama (arba apibėgama ratu))

ir aš nežinau, kiek jį galima vadint tinginiu, bet kaip kitaip pavadint trupinius, sulipintus sviestu ir kondensovke. tik kad ne gaidelis, o reikia patiems pavargt – čia tingumo, jei vertinsim semantiškai, o ne lietuviškų desertų pavadinimų rėmuose, maža

bet už šitą vargą atlyginama; taip smarkiai, kad net užmiršti, jog perteklinės kalorijos lipa ant šlaunų ir pažadi apeit dar vieną ratą vakare

Trupinių tinginys su džiovintom spanguolėm

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Trupiniams

  • 450 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 160 g šalto sviesto
  • didelis kiaušinis
  • 200 g cukraus
  • 100 g grietinės

Tinginiui

  • 100 g džiovintų spanguolių*
  • 150 g sviesto
  • šaukštas vanilinio cukraus
  • skardinė kondensuoto pieno

Kepam trupinius

1

Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Nedideliais gabalėliais įpjaustom sviestą ir trinam tarp pirštų, kol miltai apsivelia sviestu ir sviestas miltais, o tai, kas dubeny, primena žvyrą.

2

Atskiram indely paplakam kiaušinį su cukrum. Įplakam grietinę. Supilam masę į sviesto-miltų mišinį ir minkom, kol tešla sukimba ir niekur nėra palaidų trupinių.

3

Tešlą padalijam į 6 dalis, iš kiekvienos suformuojam 3-4 cm skersmens volelį, supakuojam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą porai valandų arba į šaldiklį 45-60 minučių.

4

Įjungiam orkaitę kaist - 190 laipsnių. Skardą išklojam kepimo popierium. Imam vieną dalį tešlos ir stambia tarka tarkuojam tiesiai į skardą, vis pareguliuodami, kad tešlos gabalėliais skirstytųsi tolygiai. Šitaip sutarkuojam 2 gabalėlius, darsyk patikrinam, ar visur tešla maždaug vienodu storiu skardą padengus (nesijaudinam, kad vietom tai, ką tarkavom, sulipo - kepdami sulips dar labiau, vis tiek reikės laužyt, bet tolygiai paskirstyti tolygiai keps).

5

Kepam 10-12 minučių, kol visi trupinėliai nusidažo aukso spalva. Pasitaikys vienas kitas, ypač krašteliuose, kurie smarkiai paruoduos - nieko tokio. Trupinius atvėsinam ir, pasiuntę šiukšliadėžėn tuos, katrie jau tiek rudi, kad negardūs, sulaužom iki žirnio dydžio gabalėlių.

6

Viską pakartojam su likusia tešla.

Klijuojam tinginį

1

Trupinius sumaišom su džiovintom spanguolėm ar kitais priedais, jei tokius pasirinkom (žr. pastabą).

2

Nedideliam prikaistuvy išlydom sviestą su vaniliniu cukrum. Supilam kondensuotą pieną, gerai išmaišom, nukeliam nuo ugnies ir pilam ant trupinių. Gerai išmaišom. Supilam į kepimo popierium ar maistine plėvele išklotą indą - kokį rinktis, sprendžiam patys: tinka ir apvali, ir kvadratinė skarda, kekso forma su skyle per vidurį, didelis dubuo ar plastikinė dėželę - man patinka, kai šitas tinginys nebūna baisiai storas, todėl pilu į maždaug 20 x 30 cm didumo skardą.

3

Viršų išlyginam, uždengiam maistine plėvele ir delnu smarkiai, kiek tik turim jėgų, suspaudom per visą plotą. Leidžiam atvėst, o tada bent 6 valandoms dedam šaldytuvan. Sustingusį suraikom norimo dydžio gabalėliais. Gardžiausias - kambario temperatūros, bet tą dalį, kurios neketinat suvalgyt per artimiausią pusdienį, vis tiek geriau laikyt šaldytuve.

PASTABOS

* džiovintas spanguoles galima keist ar šalia jų pridėt riešutų, šokolado gabalėlių, kitų džiovintų vaisių - ko tik širdelė geidžia

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą