Desertai/ Pyragai

Visu gražumu ir raudonųjų serbentų pyragas

DSC_3879_1

truputį sopa odą ties pečiais, bet nė vienos raumens – ir nežinau, ar kūnas taip greit prisitaikė, ar vonia burbulais dieną po – be saiko, kai dar penkios minutės ir pati iki rūbinės nenueisiu

bet čia jau buvo. dabar – labiau palahniukas ir neaišku, kur save padėt: šitam stalčiuj jau buvai, nebaisiai patiko, anam netelpi – vis tie kampai, trečiam – per daug erdvės ir laikas su kilpa ant kaklo, tik nieks neišmuša taburetės, todėl smaugiasi pats tempdamas virvę, kol įsijungia savisaugos mechanizmai ir pirštai atsileidžia; deguonies trūksta tik gurkšniais, smegenys nė nepajunta

šviesu, bet be jokių nušvitimų nei fejerverkų širdukėj. ką ten fejerverkų, bent šaltų ugnelių kad būtų – degtukai šlapi ir žiebtuvėly baigėsi dujos; yra kitų būdų, sakau sau. tik kam, jei dar nesutemo

pirmadieniai, zuikeliai. pirmadieniai visu gražumu


DSC_3823_1

mus ištiko nemenka dėželė raudonųjų serbentų, katrie man per rūgštūs, o K. pomėgis dalykams, nuo kurių raukomasi, irgi turi ribas. todėl, žinoma, pyragas. žadėjo būt puikus – saldžiarūgštis, su morengu ir migdolais; bet nebuvo. skanu, – linksėjom galvom, – tik serbentų būtų pakakę pusės tiek

tada grįžau prie recepto šaltinio; su grietinėle, – patarė. ir pabandėm, ir visi pažadai virto kūnu: grietinėlė įnešė balanso, nemaloni rūgštis prapuolė ir iš labai vidutiniško pyrago pavyko labai šaunus vasaros desertas. kitąsyk šalia bandysiu padėt kūgelį švelnių pieniškų ar grietinėlės ledų – pasižymiu, kad kitą vasarą nepamirščiau

Raudonųjų serbentų pyragas su migdoliniu morengu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 26 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: 1 valanda

Tešlai:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 120 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 150 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 500 g raudonųjų serbentų

Morengui:

  • 2 kiaušinių baltymai
  • žiupsnelis druskos
  • 80 g cukraus
  • 80 g maltų migdolų

Patiekimui:

  • 400 g riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus

Gaminam:

1

Įjungiam orkaitę kaist - 180 laipsnių. 26 cm skersmens kepimo formą išklojam kepimo popierium.

2

Tešlai skirtą sviestą išsukam su cukrum iki purios masės. Po vieną įplakam kiaušinius, tada - kiaušinių trynius. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Suberiam į tešlą, išmaišom iki vientisos masės.

3

Tešlą supilam (ar, veikiau, išdėliojam, nes tiršta) į formą, išlyginam paviršių, tolygiai nubarstom serbentais ir kepam 30 minučių.

4

Kai iki kepimo pabaigos lieka kokios 5 minutės, pradedam gamint morengą - paplakam kiaušinių baltymus su druska iki putų. Po šaukštą nesiliaudami plakt suberiam cukrų, kitą šaukštą dėdami tik tuomet, kai ištirpo subertas prieš tai. Kai visas cukrus subertas ir ištirpęs, o baltymai - tvirti ir blizga, suberiam maltus migdolus ir atsargiai išmaišom.

5

Morengą tolygiai paskirstom ant pyrago viršaus ir grąžinam orkaitėn dar 15-20 minučių, kol viršus dailiai apskrunda. Ataušinam.

6

Grietinėlę išplakam su cukrum ir vanile. Pyragą tiekiam kambario temperatūros su dosniu šaukštu šaltos plaktos grietinėlės šalia.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą