Desertai/ Pyragai/ Sausainiai

Atskaitos taškai ir obuolių ruduo: Szarlotka

darbe persijungiau į kebabo (tik vilnos skraistės vietoj lavašo) režimą ir sykiais nepykstu ant kamščių, nes varikliui sušilus ir pasukiojus rankenėles ateina tie du sykiai per dieną, kai man nešalta (nebent einu pas dantukų fėją – ten irgi šilta; taip šilta, patogu ir gera, kad vakar, kai jau baigė gręžt ir pradėjo ramųjį lipdom-kietinam-šlifuojam etapą, aš turėjau save gaudyt krentančią į miegą (mergina, miegojusi stomatologo kėdėje – naujo x-men’ų filmo pavadinimas))

ir ne gelstantys lapai, nuolaidos kapų žvakėms vietoj akcijų sąsiuviniams ar baravykai facebook’o feed’e, o nenumaldomas ir visa apimantis noras, kad greičiau ateitų tos trys paros iš eilės, kai vidutinė – mažiau nei dešimt, ir radiatoriai pagaliau sušiltų, yra rudens atskaitos taškas

o ruduo yra obuoliai, o obuoliai yra kaistanti orkaitė (ir šylantys namai – uždaras rudens-obuolių-pyragų ciklas) ir cinamonu išsikvėpinę kambariai

ir kad jau viskas taip supuolė, susitarkim – dabar kurį laiką, sakykim, mėnesį ar du, aš kepsiu tik su obuoliais, o jūs – bet gal tiek to – jūs galit ir nieko nedaryt. va ir susitarėm

šarlotė – mylimiausia moteris obuolių pasaulyje, tik turi menką mažutę mažulytę problemą: jai asmenybės susitrenijimas (toks žodis yra. jei aš jį parašiau, jūs perskaitėt ir supratot, ką jis reiškia, vadinasi, yra – kad ir ką apie tai manytų vlkk). rusiškai ji save vadina Sharlotka (bet nemoka to užrašyt kirilica) ir laiko save visai puikiai žinoma ir Lietuvoje – daug obuolių, kiaušinių-cukraus-miltų (kartais, jei nepasitikima savo kiaušinių plakimo įgūdžiais, dedama ir kepimo miltelių ar sodos) tešla – sakytum, paprasčiausias obuolių pyragas pasaulyje, bet tada ji prisimena, kad gali būti dar elementariau ir persikūnija į Charlotte – kepinį, kuriam nė nereikia maišyt tešlos, tiesiog pripjaustyt bulkos ir išlydyt sviesto (bet čia jos asmenybė dar sykį skyla, sako, aš galiu būt ne tik su obuoliais, ne tik su bulka – galiu apsikaišyt sausainiais ir prisipildyt kremo; apie tai – ateities įrašuose)

o kartais ji prisistato kaip Szarlotka – visai kitas – sakytum, sausaininis – charakteris

lenkai savąją Szarlotką kepa įvairiai: kai kurie deda į tešlą taukų, kiti kepa tik su sviestu, vieni tešlą kočioja, kiti – trupina, morengų sluoksnelis gali būti arba ne, pagrindas gali būt kepamas atskirai, tada užkraunamas patroškintais obuoliais, arba galima viską susluoksniuot iš anksto termiškai neapdorojus ir leist pyragui ilgiau pabūt orkaitėj, žodžiu, nėra vieno teisingo būdo (jei kada matėt patiekalą, kuris gaminamas vienu ir tik tuo vieninteliu būdu, papasakokit ir man)

visa tai susidėjus galvon, sukonstravau savąją: į tešlą dėjau taukų (taukai pradeda lydytis žemesnėj temperatūroj nei sviestas, vadinasi, skirtingu metu pradeda garuot vanduo, vadinasi, keičiasi kepinio struktūra ir tekstūra – o šitaip visada įdomiau), pagrindą ir obuolius iškepiau atskirai, priplakiau morengo, viską susluoksniavau ir nubarsčiau tešlos trupiniais

pyragas pavyko: trapus, bet nekietas pagrindas, ryškiai rudeninis obuolių sluoksnelis, švelnus morengas – Dalia ir Sauliau, ta kaimynė, kuri moka kept pyragus, gyvena mūsų laiptinėj, o jūs nesisveikinat ir stebitės, kodėl iš karamelės tik kvapas ir nė kiek – ant gomurio

(jei jums atrodo, kad šituo tekstu užkopiau į naujus šizoidinius lygmenis, jūs – ne vieni)

Szarlotka

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20x25 cm dydžio pyragas

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 100 g šalto sviesto
  • 50 g šaltų kiaulienos taukų*
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 80 g cukraus

Obuolių įdarui:

  • 1 kg obuolių
  • 100-130 g cukraus
  • šaukštelis cinamono
  • šaukštelis vanilinio cukraus

Morengui:

  • 3 kiaušinių baltymai
  • žiupsnis druskos
  • 60 g cukraus

Gaminam:

1

Iš pradžių paruošiam tešlą: miltus sumaišom su druska ir kepimo milteliais. Nedideliais gabalėliais supjaustom sviestą ir taukus. Sudedam į miltus ir trinam tarp pirštų (arba kokiais nors elektriniais prietaisais), kol visi miltai apsivelia riebalais ir atvirkščiai - masė turėtų priminti šlapią žvyrą. Kiaušinių trynius, grietinę ir cukrų šiek tiek paplakam, supilam į trupinius ir užminkom tešlą - minkom tik tol, kol sulimpa. Tešlą padalijam į dvi dalis: viena dalis turėtų būt 2/3 tešlos, kita - 1/3. Suvyniojam į maistinę plėvelę ir dedam šaldytuvan bent pusvalandžiui.

2

Kol tešla šąla, pasigaminam įdarą: obuolius nulupam, išimam sėklalizdžius ir supjaustom nedideliais gabalėliais. Sumaišom su cukrum (jei obuoliai rūgštūs - cukraus dedam pora šaukštų daugiau, jei saldesni - pakaks ir 100 gramų), cinamonu ir vanile, verčiam į storadugnę keptuvę ar puodą ir troškinam vis pamaišydami. Troškinimo laikas priklauso nuo obuolių ir jūsų pomėgių, bet pyragas keps palyginti neilgai, obuoliai orkaitėj suminkštės nežymiai, tad iš esmės iki kiek juos suminkštinsim dabar, tokie bus ir pyrage. Man labiausiai patinka, kai dar ne obuolienė, bet jau netraška. Paliekam šiek tiek atvėst.

3

Jungiam orkaitę kaisti - 200 laipsnių. 20x25 cm ar panašaus ploto kepimo formą išklojam kepimo popierium. Traukiam iš šaldytuvo didesnę dalį tešlos ir ją iškočiojam iki kepimo formos dydžio stačiakampio. Dedam į formą ir subadom šakute. Dar galima nevargt su kočėlais ir tešla dugną tiesiog išlipdyt - jis nebus idealiai lygus, bet jei nepaliksit marso kraterių ir alpių kalnynų - viskas vis tiek puikiai pavyks. Kepam maždaug 15 minučių, kol pyrago pagrindas nusidažo aukso spalva.

4

Kol kepa pagrindas, plakam morengą: kiaušinių baltymus pasūdom ir plakam, kol tūris patrigubėja, bet putos dar nekietos. Nesiliaudami plakt po šaukštą beriam cukrų, kitą suberdami tik tada, kai pirmasis ištirpo. Kai visas cukrus subertas, o baltymai standūs ir dubenį su jais galima apverst dugnu viršun - plakt liaujamės.

5

Ant iškepusio pagrindo tolygiai paskirstom obuolius, ant jų - baltymus. Iš šaldytuvo traukiam likusią tešlą ir stambia tarka užtarkuojam ant pyrago viršaus. Arba tešlą iškočiojam, supjaustom juostelėm/drugeliais/vienaragiais ir išdėliojam ant plaktų baltymų - čia jau fantazijos ir netingėjimo reikalas, nes, kaip jau minėjau, šitas pyragas labai atlaidus.

6

Dedam į orkaitę, temperatūrą sumažinam iki 180 ir kepam maždaug 30 minučių, kol tešlą ant viršaus apskrunda. Ataušinam kepimo formoj, suraikom ir sandėliuojam sandarioj dėželėj kambario temperatūroj iki 3 dienų arba šaldytuve - iki 5.

PASTABOS

* galima pakeist 50 g sviesto

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą