Desertai/ Tortai

Magija ir sūriai saldus tortas su alum ir zefyrais

DSC_3898_2

pilna kuprine įkvėpimų (nes visą sūrį vežė K.) grįžtu realybėn ir kartoju – nepamesk; tų, susapnuotų ir mintyse išgyventų gyvenimų, persistumdžiusių prioritetų ir kažkur purvinose neapolio gatvėse besimėčiusio ryžto pagal juos gyvent

nes kelionės yra magija – nuvargusiom po dviejų šimtų tūkstančių žingsnių kojom, kalnų ir picų prisikvėpavusiais plaučiais, septyniom knygom turtingesne galva, iki paskutinės minutės prieš užmiegant išgyventom dienom; net jei lyja ar per karšta, ar po vakar sopa blauzdas, ar paskutinę dieną jau nori namo. ypač – jei paskutinę dieną jau nori namo

nepamesk

DSC_4308_1 DSC_4449_1 DSC_4525_1 DSC_4623_1

DSC_4832_12 DSC_4913_1 DSC_5196_1 DSC_5297_1 DSC_5326_1 DSC_5346_1 DSC_5387_1 DSC_5398_1 DSC_5446_1 DSC_5472_1 DSC_5498_1 DSC_5525_1 DSC_5579_1 DSC_5612_1


kai pamačiau šitą tortą, išsyk nusprendžiau – K. gimtadieniui. nes sūrūs riestainėliai, alus, zefyrai ir šokoladas – viskas teisinga. tortas beveik momofuku milk bar, tik vietoj deginto medaus kremo – zefyrai. ir nežinau, kaip būtų pavykę su pirmuoju, bet pastarasis buvo geras sprendimas ir dar neregėra-burnoj-nevoliota kremo tekstūra: tvirtas, net truputį guminis; su tirpstančiu (beje, itin intensyviu, nes alus su kakavos sviestu – geresni draugai nei galėjau sugalvot) šokoladu, minkštu saldžiai sūriu biskvitu ir traškiais trupinėliais – sprogimai ant liežuvio

nors receptas ilgas ir žingsnių, atrodo, be galo – viskas nėra taip sudėtinga ir laikui reiklu. kol kepa trupinėliai, galima paruošt tešlą biskvitui. kol viskas vės – susimaišyt kremus, o tada viens-du ir tortas. intensyvių pastangų – kokia valanda ar pusantros, dar valandėlė – ataušinimui, ir para torto šaldymui ir atšildymui (šitas žingsnis svarbus ir reikalingas – šaldikly kremai sustingsta pakankamai greitai, kad trupiniai anei biskvitas nereikalingos drėgmės neprisigertų; o kuo daugiau skirtingų tekstūrų, tuo maistas mums atrodo skanesnis ir, ironija, visa ko karaliene, tokio maisto suvalgoma mažiau. čia ne aš sugalvojau, čia mokslas taip sako – šitoj, šitoj ir galybėj kitų publikacijų). apie technines tokių tortų kepimo detales – jau pasakojau čia

DSC_3898_1

Šokoladiniai sūrių riestainėlių trupiniai

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 100 g sūrių riestainėlių arba lazdelių
  • 60 g rudojo cukraus
  • 20 g cukraus
  • 3 šaukštai pieno miltelių
  • šaukštas riebios nesaldintos kakavos
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 100 g sviesto

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaist - 135 laipsniai. Plokščią skardą išklojam kepimo popierium.

2

Riestainėlius arba lazdeles sulaužom - imam, kiek telpa į saują, ir gerai pagniaužom. Sumaišom su abiejų rūšių cukrum, pieno milteliais, kakava ir druska.

3

Sviestą ištirpinam, pilam ant trupinių-cukraus-kakavos mišinio ir maišom, kol visi sausi produktai apsivelia sviestu ir sukimba į didesnius ar mažesniu gabalėlius.

4

Kepam 20 minučių. Nesijaudinam, kad atrodo minkšti ir neiškepę - ataušę sutvirtės. Leidžiam visiškai atšalt ir tada arba naudojam, arba dedam į sandarią dėželę, kol prireiks.

Ingredientai

  • 110 g kambario temperatūros sviesto
  • 250 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 80 g pasukų
  • 120 g neutralaus skonio ir kvapo aliejaus, pvz., rafinuoto saulėgrąžų ar rapsų
  • 85 g ekstra tipo kvietinių miltų (405 D)
  • kaupinas šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio sodos
  • 150 g sūdytų riestainėlių arba lazdelių

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaist - 175. Kepimo formos* dugną ir šonus išklojam kepimo popierium.

2

Sviestą išplakam su cukrum iki purios masės - 2-3 minutės elektriniu plaktuvu. Po vieną įplakam kiaušinius, kaskart paplakdami po minutę.

3

Pasukas sumaišom su aliejum ir plakdami mažomis plaktuvo apsukomis pamažu pilam į sviestą-cukrų-kiaušinius. Kai viską supilam, padidinam plaktuvo apsukas iki aukštų ir plakam 5-8 minutes, kol masė pasidaro homogeniška ir niekur nebesimato aliejaus lašelių.

4

Riestainėlius sumalam iki miltų (galima elektriniu smulkintuvu, galima mėsmale) ir sumaišom su miltais, kepimo milteliais ir soda. Suberiam į tešlą ir šaukštu maišom tol, kol niekur nematyt palaidų trupinių. Nepersistengiam, neplakam, nepermaišom.

5

Supilam į kepimo formą, išlyginam viršų ir kepam maždaug 30 minučių, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas neapsivelia tešla. Atvėsinam. Jei nenaudosim išsyk, susukam į plėvelę ir laikom šaldytuve.

PASTABOS

*iš visų turimų, išsirenkam tokią kepimo formą, kurioje iškepus biskvitą, iš jo, su labai minimaliu likučių kiekiu, galėtumėm išpjauti du 15-16 cm (priklausomai nuo to, kokią kepimo formą ar konditerinį žiedą naudosim) skersmens apskritimus ir du 15-16 cm skersmens pusapskritimius - idealiu atveju formos dydis yra 24x34 cm. Jei tokios nėra, galima kepti didesnėje, bet tada ir tortą reiks gaminti didesnį skersmeniu, mažesnį - aukščiu. Jei turimos kepimo formos yra netoli to, ko reikia, pasitikrinkit, ar tilps du dailūs apkritimai. Jei tilps, reikia pažiūrėti, ar likučių pakaks sulipdyti dar vieną apkritimą - jis bus torto apačioje, todėl gali būti sulipdytas ir iš daugiau dalių nei dvi.

Šokoladinis kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 100 g juodojo šokolado
  • 70 g pieniško šokolado
  • 60 g tamsaus saldaus alaus (naudojau Vilkmergės Dubbel - tiko puikiai)
  • 60 g riebios grietinėlės

GAMINAM

1

Šokoladą sulaužom ir sudedam į karščiui atsparų dubenėlį.

2

Nedideliam prikaistuvy kaitinam alų ir grietinėlę tol, kol pradeda kilt maži burbuliukai. Tuomet išsyk supilam ant šokolado ir paliekam 3-5 minutėms. Maišom, kol masė pasidaro vientisa. Jei sykiais šokoladas nespėjo ištirpt, o temperatūra jau per žema - galima šiek tiek pašildyt virš garų.

3

Atvėsinam kambario temperatūroj iki tepamos konsistencijos. Naudojam išsyk, šaldytuvan nededam.

Zefyrų kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 170 g kambario temperatūros sviesto
  • 85 g cukraus pudros
  • 250 g zefyrų*

GAMINAM

1

Sviestą paplakam iki vientisos konsistencijos. Įplakam cukraus pudrą.

2

Orkaitėj įjungiam kaitinimo iš viršaus funkciją ir 200 laipsnių arba grilio režimą - nelygu, ką gali orkaitė.

3

Kepimo skardą išklojam kepimo popierium ir tolygiu sluoksneliu paskleidžiam zefyrus. Dedam į orkaitę, viršutinę lentyną. Kepam, kol zefyrai išsilydo ir šiek tiek apskrunda - kokias 3-5 minutes, stebim orkaitę, niekur nesitraukiam.

4

Vos zefyrai išsilydo ir kiek apskrunda, iškart juos sudedam į sviestą ir plakam, plakam, plakam. Tada giliai pakvėpuojam, nes masė primins ne kremą, o patežusį sviestą su zefyrų gabalais ir cukraus siūlais. Bet nesinervinam, viskas gerai - paplakam dar, kol masė pradeda darytis vientisesnė. Ji neturi būt visiškai homogeniška, vietomis bus zefyrų gabalėlių - nieko tokio. Paliekam 10-15 minučių atvėst. Naudojam nedelsiant.

PASTABOS

*reikia naudoti amerikietiško tipo zefyrus (marshmallows). Jei pasitaikė didesni, supjaustom į lazdyno riešuto didumo gabalėlius

Sūrių riestainių tortas su alum, zefyrais ir šokoladu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 15-16 cm skersmens tortas

ingredientai

  • 60 ml tamsaus alaus
  • šokoladiniai sūrių riestainėlių trupiniai
  • biskvitas
  • šokoladinis kremas
  • zefyrinis kremas

Gaminam

1

Nuo biskvito nulupam kepimo popierių. Konditeriniu žiedu arba kepimo forma išpjaunam du 15 cm skersmens skritulius ir du pusskritulius (arba kas pavyksta). Kepimo žiedą/formą nuvalom ir dedam ant plokščios lėkštės. Į žiedą dedam du pusskritulius. Jeigu to dugnui uždengti nepakanka, į tarpelius prikraunam biskvito likučių. Svarbiausia, kad nebūtų tuščių erdvių ir biskvitas būtų meilei prisiglaudęs prie žiedo sienelių.

2

Tarp žiedo ir biskvito, palei žiedo sienelę, įspraudžiam vieną, maždaug 50 cm ilgio, acetato juostą. Nepaliekam raukšlių.

3

Teptuku tolygiai užtepam 1/3 alaus. Dedam 1/2 šokoladinio kremo, išlyginam, tolygiai išbarstom 1/3 visų trupinių. Juos lengvai spustelim į šokoladą. Šaukšteliu ant trupinių tolygiai išdėliojam 1/3 sausainių zefyrų ir šaukštelio galu jį paskirstom taip, kad nebesimatytų nei šokolado, nei trupinių (jis tirštas, klampus ir tąsus, tad jį užtepti yra mažumėlę sudėtinga, bet tikrai įmanoma).

4

Dedam vieną iš likusių dviejų biskvitų (mažiau gražų). Virš jo turėtų kyšoti koks centimetras ar du acetato juostos. Tarp jos ir antro biskvito dedam antrąją acetato juostą.

5

Viską pakartojam: 1/3 alaus, 1/2 šokolado kremo, 1/3 trupinių, 1/3 zefyrų kremo. Uždedam paskutinį biskvitą, sulaistom likusiu alum, aptepam likusiu kremu, papuošiam likusiais trupiniais. Tortą suvyniojam į plėvelę ir dedam į šaldiklį bent parai - ten jis gali būti iki dviejų savaičių. Šitas žingsnis yra būtinas (ir labai patogus, nes tortą galima pasigamint labai iš anksto).

6

Pusdienį iki valgymo tortą perkeliam į šaldytuvą. Kai jau reikia tiekti, nuimam konditerinį žiedą, tada po vieną nulupam acetato juostas, pradėdami nuo apatinės.

Susiję įrašai

1 komentaras

  • Komentuoti
    Rasa
    2017.09.15 20:43

    Pieno milteliai butini ar juos galima kuom nors keisti?

  • Parašyk komentarą