Desertai/ Pyragai

Neužmiršk ir obuolių ruduo: žydiškas obuolių pyragas

po savaitgalių, kurie pripildo plaučius ežero vėjo ir svajonių, lūpose lipdo šypsenas ir viskas rodos po kojom (arba, priešingai, viskas iš po jų išmušta), ateina realybė, aptalžo delniuku skruostus ir trunki tris dienas, kol susilipdai iš naujo

ir aš imu suprast, iš kur šitie emocijų atrakcionai, ir tas žinojimas – medum per gomurį, tik sykiais man vis tiek atrodo, kad problemos ten, kur jų išties nėra, ir tada važiuoju Žalgirio gatve, ten kamštis, kurio neturėtų būt, ir man dega raudona, ir aš matau tą kūną po mėlynu brezentu, ir noriu įsikąst sau į ranką, ir visą vakarą liūdna – ir dėl to, kad, nū, fak, palauk, neik per raudoną – dvi minutės yra daug tik tada, kai po vandeniu, bet nieko, jei lygini su gyvenimu, ir dėl to, kad tragedija visada yra netoli, o tu sėdi ir vietoj to, kad gertum gyvenimą, juo girdai savo baimes; ir jos užauga, ir tau nebelieka vietos nei deguonies kvėpuot pilna krūtine – ir čia nieko naujo, tūkstančius sykių pasakyta, užrašyta ir net akmenyse kalama, kasdien šaudynėm-sprogimais-avarijom-uraganais-automobiliais-į-minią delfiuose mirga, bet tik kai atsiduri per automobilio stiklą nuo mėlyno brezento – širduke supranti

ir kai jau šitie suvokimai – toliau viskas savaime. tik neužmiršk


DSC_6116_1

lai neapgauna jūsų pavadinimas, šitas pyragas – labiau iš Amerikos nei Izraelio. internetai sako, kad labiausiai paplitęs Pensilvanijoj, o žydišku vadinamas tikriausiai dėl to, kad vietoj sviesto dedamas aliejus, o vietoj pieno – apelsinų sultys, todėl po sočių mėsiškų pietų nereikia laukt poros valandų (ar net visos dienos – jei pieno ir mėsos nevalgymo sykiu įsako laikomasi kraštutinai griežtai), kol ateis laikas desertui

kad ir kaip ten būtų – pyragas baisiai geras (jei sveikas protas nebūtų liepęs pyrago nuo savęs paslėpt – būtumėm sukirtę jį visą per pusdienį – toks geras): minkštas, purus ir drėgnas, o cinamonu apsivėlę saldūs obuoliai – fejerverkai ant liežuvio. be to, paprasti produktai ir dar paprastesnė technika: reikia mokėt įkult kiaušinius dubenin be lukšto šukių ir naudotis peiliu nesusižeidžiant – tik tiek

receptą dalijau per pusę, obuolius nulupau ir supjausčiau smulkiau ir kepimo formą barsčiau ne miltais, o cukrum, nes tokiu būdų pyrago pakraštėliai iš gardžių virsta dieviškais, o ir kepimo forma jį lengviau paleidžia. jei turit kepimo formą su skyle viduje (iš tikro, tai pyragas gaunasi su skyle, bet jūs supratot, apie ką aš) – kepkit joje: iškeps tolygiau ir greičiau, be to, jau sakiau, pa-kraš-tė-liai

Žydiškas obuolių pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 8 porcijos

Ingredientai

  • 3 vidutinio dydžio obuoliai
  • šaukštelis cinamono
  • 3 šaukštai + 180 g cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 120 g neutralaus skonio ir kvapo aliejaus
  • 60 g apelsinų sulčių
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 210 g miltų

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaist - 175 laipsniai. Kepimo formą (24-25 cm skersmens formą su skyle/22 cm skersmens apvalią kepimo formą/standartinę stačiakampę kekso formą) ištepam sviestu ir pabarstom cukrum.

2

Obuolius nulupam, išpjaunam sėklalizdžius ir supjaustom kubeliais, maždaug 1-1,5 cm kraštinėm. Sumaišom su 3 šaukštais cukraus ir cinamonu.

3

Šiek tiek paplakam kiaušinius, suberiam cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išplakam. Plakdami supilam aliejų ir apelsinų sultis. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska, sykelį persijojam ir dalimis įplakam į tešlą.

4

Į kepimo formą dedam trečdalį tešlos, paskirstom trečdalį obuolių ir šitaip kartojam, kol baigiasi ingredientai. Viršutinio sluoksnio obuoliai dėl tirštos tešlos kepdami nenuskęsta, todėl pyragas būna labai gražus, nebent jį, kaip teksto autorė, apverčiat. Žodžiu, esmė ta, kad obuolius ir tešlą reikia išsluoksniuot, o ne sumaišyt - šitaip obuoliai niekur nepameta cukraus ir cinamono, katrais buvo nubarstyti, ir pavyksta intensyvesnio skonio.

5

Kepam 1,5 valandos arba kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas neapsivelia tešla. Jei viršus labai ruduoja ir baisu, kad apdegs - uždengiam folijos lakštu. Iškepusį palaikom 15-20 minučių, kad kiek stabilizuotųsi, verčiam iš formos, įsipilam pieno ir bent vienam gabalėliui užmirštam dietas (nes papildomas centimetras aplink liemenį veikia geriau nei pūkinis megztukas - winter is coming). Nesuvalgytą laikom sandariai. Jei ketinam nesuvalgyt ilgiau nei pora dienų, laikom šaldytuve, antraip obuoliai ims rūgt.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą