Desertai/ Tortai

Tuščios erdvės ir šokolado gabaliukų tortas

kartais, kaip dabar, užstringu su įrašais, nes šitai daliai – tarp nuotraukos ir brūkšnio – neatsiranda žodžių; nes gyvenimas cikliškas ir dalykai kartojasi, nes per asmeniška (įsivaizduojat, ir man taip nutinka), nes nepakankamai įdomu (vakar viriau saldaus pieno sūrį ir kepiau kotletų iš pupų, per pietus eisiu kirpyklon ir dar turim dvi nežiūrėtas shameless serijas – such wow so amaze), nes sykiais tiesiog nesidėlioja sakiniai, raidės nesijungia į žodžius ir devym procentų rašymui skirto laiko žiūriu į monitorių su afrikon iškeliavusiom mintim (arba apie tai, kad reikėtų vakare išskalbt šviesius drabužius; kažin, pašėriau katę?)

todėl kartais, kaip dabar – neišrašyti lapai, neapdainuoti vakarai ir tuščios erdvės


buvo mamos gimtadienis ir aš trečius metus iš eilės kepiau jai momofuku tortą; ir nesvarbu, kad šitą pattern’ą, ko gero, matau tik aš, vis tiek – jau tradicija (kitąmet mąstau apie avietinį, du-devynioliktiem – moliūginis). šįsyk – biskvitas su šokolado gabalėliais, saldžiarūgštis pasiflorų kremas, pienišku šokoladu glaistyti kakaviniai trupiniai ir sviestinis kavos kremas – truputį skonių ir tekstūrų lambada burnoj; gausiai pavykus

kadangi šitą tortą kepiau ne pirmą kartą, dalykus kiek keičiau – rinkausi kitokius trupinius (originaliame recepte siūloma naudot labiau smėlinius, karčiau šokoladinius – man jie nebaisiai patiko), mažinau cukraus (aš tuoj imsiu manyt, kad užuatlantėj cukrus tiesiog mažiau saldus – nes su originaliais kiekiais šitie tortai (ir ne tik jie; daug amerikietiškų desertų) yra saldūs iki negerumo); esu gaminus su mangų tyre, nes pasiflorų tyrės prekybcentriuos nebūna (dabar jau neberandu ir mangų, bet šita problema išsprendžiama nusipirkus gerai prinokusį mangą (ar prinokinus jį ant palangės) ir sutrynus) – tiko tiek, kad aš nė nežinau, su kuria man patiko labiau

žodžiu, jei ieškot dviejų dienų projekto virtuvėj arba torto Kalėdoms (nes šituos tortus reik šaldyt, o kai jau užšaldomi, ten gali pabūt dvi savaites; vadinasi, pasigaminat gruodžio vidury ir vienu rūpesčiu mažiau) – vienas iš kandidatų; apie kitą tinkamą pasakojau pernai, sykiu su visais tokių tortų kepimo niuansais – deginto sviesto biskvitas su kardamoniniais-apelsininiais trupiniais, spanguolių kremu ir sausainių sviestu; o šią savaitinę kepsiu morkinį ir laikau kumštelius, kad būtų vertas papasakojimo plačiau (nes obuolinis, pvz., nebuvo) – bet čia jau kitų įrašų reikalai

Pieniško šokolado trupiniai

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 30 g nugriebto pieno miltelių
  • 40 g miltų
  • 20 g kakavos
  • 12 g kukurūzų krakmolo
  • 25 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 55 g sviesto
  • 90 g pieniško šokolado

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaisti - 125 laipsniai. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium. Sviestą išlydom.

2

Nedideliam dubeny sumaišom 20 gramų pieno miltelių, miltus, kakavą, krakmolą, cukrų ir druską. Maišydami šluotele supilam sviestą. Miltų mišinys turėtų sušokti į didesnius ir mažesnius trupinius. Jei niekaip trupiniai niekaip nesiformuoja, nepaisant to, kiek maišoma, išlydom dar 10 g sviesto ir supylę vėl išmaišom.

3

Trupinius suberiam ant kepimo skardos. Jei yra didesnių nei pusantro centimetro per kurią nors vietą, juos padalijam pusiau. Kepam 20 minučių, kol visi namai nesvietiškai kvepia. Atvėsinam.

4

Šaltus trupinius sumaišom su likusiais 10 gramų pieno miltelių. Šokoladą išlydom mikrobangėje ar vandens vonelėj ir maišydami supilam ant trupinių-miltelių mišinio. Maišom tol, kol nebelieka šokoladu neapsivėlusių trupinių. Masę vienu sluoksniu paskleidžiam ant kepimo popieriaus ir leidžiam sustingti. Kai sukietėja, didesnius gabalėlius sulaužom.

5

Suberiam į sandarų indelį ir laikom šaldytuve iki prireiks (jei tai yra ilgiau nei 3-4 dienos, laikom šaldiklyje)

Pasiflorų kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 1/2 šaukštelio želatinos
  • 30 g vandens
  • 100 g pasiflorų tyrės
  • 50 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 170 g šalto sviesto
  • žiupsnis druskos

GAMINAM

1

Į nedidelį indelį pilam 30 g vandens ir suberiam želatiną. Paliekam brinkti.

2

Pasiflorų tyrę supilam į kokteilių plaktuvą, suberiam cukrų ir plakam, kol cukrus ištirpsta. Įmušam kiaušinius, išplakam iki vientisos masės. Pilam ją į nedidelį prikaistuvį. Kokteilių plaktuvo indą išplaunam ir išsausinam - jo tuoj prireiks, bet kadangi ten buvo žalių kiaušinių, naudoti neplauto nevalia.

3

Kubeliais supjaustom šaltą sviestą.

4

Pasiflorų masę nuolat maišydami kaitinam ant nedidelės ugnies, kol ima tirštėt, tuomet puodą nukeliam nuo ugnies ir supilam į kokteilių plaktuvą. Ten pat sudedam sviestą, supilam želatiną ir įberiam druskos. Išplakam iki vienalytės masės.

5

Supilam į sandarų indelį ir atvėsinam. Dedam šaldytuvan ir prieš naudojimą pašaldom bent valandą. Šaldytuve laikyti galima iki savaitės.

Biskvitas su šokolado gabaliukais

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 180 g cukraus
  • 60 g rudojo cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g pasukų
  • 65 g neutralaus skonio aliejaus
  • 185 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 150 g smulkinto juodo šokolado/šokoladinių lašelių

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai. 24x34 cm dydžio* kepimo formą išklojam kepimo popierium. Puodelyje pasukas sumaišom su aliejumi. Dubenėlyje sumaišom miltus, kepimo miltelius ir druską.

2

Sviestą, abiejų rūšių cukrų ir vanilinį cukrų plakam elektrinio plaktuvo maksimaliu pajėgumu 2-3 minutes, kol masė pabąla, o cukrus aptirpsta. Sumažinę plaktuvo pajėgumą iki minimalaus po vieną įplakam kiaušinius (kiaušinis = minutė plakimo). Nesiliaudami plakti plona srovele supilam aliejaus-pasukų mišinį. Padidinam plaktuvo apsukas iki vidutinių, plakam 6-7 minutes, kol masė pasidaro vientisa ir plakant nebesimato atskirų riebalų lašelių. Jei tiek laiko nepakako, paplakam dar kelias papildomas minutes.

3

Suberiam miltų mišinį ir gerai išplakam - ant dubens sienelių neturėtų boluoti sausi miltai, tešla turėtų būti vientisa ir be gumulėlių.

4

Tešlą supilam į kepimo formą, išlyginam viršų, tolygiai nubarstom šokolado gabalėliais/lašeliais (ar įmaišyti į tešlą, ar užberti ant viršaus - jie vis tiek nuskęs) ir kepam 25-30 minučių, kol vidun įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas lieka sausas. Traukiam iš orkaitės, leidžiam 10 minučių aušti formoje, tada perkeliam ant grotelių ir atvėsinam iki galo. Naudojam iš karto arba po suvyniojam į maistinę plėvelę ir laikom šaldytuve iki 5 dienų.

PASTABOS

*iš visų turimų, išsirenkam tokią kepimo formą, kurioje iškepus biskvitą, iš jo, su labai minimaliu likučių kiekiu, galėtumėm išpjauti du 15-16 cm skersmens apskritimus ir du 15-16 cm skersmens pusapskritimius - idealiu atveju formos dydis yra 24x34 cm. Jei tokios nėra, galima kepti didesnėje, bet tada ir tortą reiks gaminti didesnį skersmeniu, mažesnį - aukščiu. Jei turimos kepimo formos yra netoli to, ko reikia, pasitikrinkit, ar tilps du dailūs apkritimai. Jei tilps, reikia pažiūrėti, ar likučių pakaks sulipdyti dar vieną apkritimą - jis bus torto apačioje, todėl gali būti sulipdytas ir iš daugiau dalių nei dvi.

Sviestinis kavos kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 40 g cukraus pudros
  • 55 g pieno
  • nubrauktas šaukštelis tirpios kavos
  • žiupsnis druskos

GAMINAM

1

Piene ištirpdom kavą ir druską.

2

Sviestą išplakam su cukraus pudra iki purios ir vienalytės masės.

3

Nesiliaudami plakti po šaukštą pilam pieną, kitą dozę pildami tik tuomet, kai pirmoji iki galo įsimaišo, t.y., kremas yra vientisas, niekur ant viršaus nematyt skysčio lašelių. Proceso nereikėtų skubint - kuo greičiau bandysim pieną supilt, tuo paskui ilgiau vargsim, kol jį įplaksim.

4

Naudojam nedelsiant.

Šokolado gabaliukų tortas su pasifloromis ir kava

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 15-16 cm skersmens tortas

Ingredientai

  • biskvitas su šokolado gabalėliais
  • 60 g pasiflorų tyrės
  • pasiflorų kremas
  • pieniško šokolado trupiniai
  • sviestinis kavos kremas

Gaminam

1

Iš biskvito konditeriniu žiedu išpjaunam du 15 cm skersmens skritulius ir du pusskritulius (arba kas pavyksta). Kepimo žiedą nuvalom ir dedam ant plokščios lėkštės. Į žiedą dedam du puskritulius. Jeigu to dugnui uždengti nepakanka, į tarpelius prikraunam biskvito likučių. Apatinis biskvito sluoksnis gali atrodyti netgi šitaip, svarbiausia, kad nebūtų tuščių erdvių ir biskvitas būtų meilei prisiglaudęs prie žiedo sienelių.

2

Tarp žiedo ir biskvito, palei žiedo sienelę, įspraudžiam vieną, maždaug 50 cm ilgio, acetato juostą. Nepaliekam raukšlių.

3

Teptuku tolygiai užtepam 1/2 pasiflorų tyrės. Dedam 1/2 pasiflorų kremo, išlyginam, tolygiai išbarstom 1/3 visų trupinių. Juos lengvai spustelim į pasiflorų kremą. Šaukšteliu ant trupinių tolygiai išdėliojam 1/3 sviestinio kavos kremo ir šaukštelio galu jį paskirstom taip, kad nebesimatytų nei pasiflorų, nei trupinių (jis tirštas, tad jį užtepti yra mažumėlę sudėtinga, todėl galima mėgint juo aptept biskvito, kurį dėsim ant viršaus, apačią, tik tuomet reikėtų šitaip apteptą biskvitą trumpam įmest šaldiklin - bus patogiau paskui uždėt).

4

Dedam vieną iš likusių dviejų biskvitų (mažiau gražų). Virš jo turėtų kyšoti koks centimetras ar du acetato juostos. Tarp jos ir antro biskvito dedam antrąją acetato juostą. Viskas turėtų atrodyti maždaug taip.

5

Viską pakartojam: 1/2 pasiflorų tyrės, 1/2 pasiflorų kremo, 1/3 trupinių, 1/3 sviestinio kavos kremo. Uždedam paskutinį biskvitą, aptepam likusiu kremu, papuošiam likusiais trupiniais. Tortą suvyniojam į plėvelę ir dedam į šaldiklį bent parai - ten jis gali būti iki dviejų savaičių. Šitas žingsnis yra būtinas (ir labai patogus, nes tortą galima pasigamint labai iš anksto).

6

Pusdienį iki valgymo tortą perkeliam į šaldytuvą. Kai jau reikia tiekti, nuimam konditerinį žiedą, tada po vieną nulupam acetato juostas, pradėdami nuo apatinės.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Donata
    2017.11.22 08:33

    Sveiki, tortas tikrai wow 🙂 labai noriu pamėginti tą momofuku, bet vis nedrįstu ir vėl keliauju link „regular“ torčiukų. Beje, draugai, gyvenantys toj vadinamoj užuatlantėj ne kartą yra sakę, kad desertus gaminasi patys pagal lietuviškus receptus, nes ten esančių neįmanoma valgyt dėl saldumo 🙂 O gal galit apšviesti grynai moksliniais tikslais – kodėl tortąreikia šaldyti? 🙂

    • Komentuoti
      inga
      2017.11.23 08:39

      vargo čia kur kas mažiau nei atrodo, tik prisiruošt tokį iškept – sunkioji dalis 🙂 konditerijoj šaldiklis šiaip yra draugas – jis leidžia paruošt ingredientus skirtingu metu ar didesniais kiekiais ir po to naudoti tik tiek, kiek reikia, padeda nešvaistyt, pvz., kiaušinių baltymai po pasibuvimo šaldikly macaronsams tinka labiau, biskvitai ir tortai išimti iš šaldiklio pjaustosi geriau; bet kas liečia momofuku tortus, manau, kad šaldymas yra ir dėl to, kad tortas paskui būtų tvirtesnis/gražiau pjautųsi, ir dėl to, kad į minkštą kremą dedam trupinius – kai visa tai įgrūdam šaldiklin, kremas sustingsta labai gretai, todėl trupiniai nespėja prisigert drėgmės ir nesuminkštėja. nors kuo daugiau skaitau knygų, kurias rašo kepyklų žmonės, tuo dažniau sutinku mintį, kad pašaldyto ir atšilusio deserto skonis yra geresnis – ne vienoj vietoj skaičiau, kad, pvz, macarons’us prieš tiekiant reikėtų pašaldyt bent parą, lėtai atšildyt ir tik tada jie atskleis visą savo gėrį ir grožį. tik niekur mokslinio pagrindimo šitam dar nesuradau 🙂

    Parašyk komentarą