Desertai/ Sausainiai

Lengviau ir paprasčiausi pasaulyje sausainiai

tokiais pirmadieniais, kaip vakar, viskas lengviau. nes vairuot pavyksta be pirštinių, saulė, per automobilio stiklą plieskiant tiesiai į raineles, neerzina, net vaikščiot ratais, kad sportbačio (sportbačio! ne sunkaus kailinio žieminio bato) nenuskandintum baloj, kažkaip labiau smagu nei pikta. o grįžus namo nebereikia išsyk jungt šviesos – ir nežinau, ar kada šitaip spurdėjau pavasariu

kad kas nors pagaliau pasikeistų/nors metų laikas – rašė Grajauskas; ir aš truputį bijau, kad į šitą sakinį sutelpa tie spurdėjimai – ne į šviesą ir šilumą, ir sproginėjančius pumpurus, ir šlapios žemės kvapą, ir rasą ant žolės vietoj sniego, tik į begalinį nesibaigiantį norėjimą, jog rytą pramerkus akis būtų kitaip nei vakar

ir aš žinau, kad pavasario tam neužtenka, ir aš žinau, kad be dviejų kilogramų striukės pūkų ant pečių viskas vis tiek per sprindį lengviau


mane rodos, nesu kepus nieko paprastesnio: jokio išankstinio pasiruošimo (niekam nereik leist atšilt iki kambario temperatūros, labai tikėtina, kad ir į parduotuvę eit nereiks, nes miltų, cukraus ir aliejaus vis tiek turit), tešlai paruošt tereikia dubens ir šaukšto, jokio vėsinimo, šaldymo, brandinimo, lankstymo, formavimo – nieko; sausainiai paruošiami greičiau nei spėja įkaist orkaitė, o iškepę būna trapiausi ir sausainiškiausi kokius tik galima įsivaizduot

receptas iš knygos Smitten Kitchen Every Day, joje siūloma kepti su ypač tyru alyvuogių aliejum, rozmarinu ir juoduoju šokoladu. nežinau, ar kada būčiau ryžusis tokiam skonių deriniui, bet iš šitos knygos kovą gamina food52 cookbook club ir būtent šitie sausainiai kol kas ten kepami ir giriami gausiausiai – man būtinai reikėjo patikrint pačiai. ir patikrinau, ir buvo neįprasta – juodas šokoladas tikrai gausiai gerai dera su alyvuogių aliejum ir rozmarinu, sausainių tekstūra – kosmosas, geras kepinys, subtilus ir, sakytum, net sofistikuotas, bet čia nėra nauji mano mėgstamiausi sausainiai. tačiau pakanka alyvuogių aliejų pakeist kokius nors neutralesniu, pvz., rafinuotu saulėgrąžų ar rapsų, vietoj rozmarino įbert cinamono, kardamono, vanilės ar įtarkuot citrusinių vaisių žievelių, kiek pažaist su šokolado rūšimis arba minkštom karamelėm – ir turim tą budintį receptą, kur gardu, greita, nereikia iki parduotuvės ir be krūvos nešvarių indų bei stalviršių po visko. todėl žemiau esantis receptas yra labiau gaminimo būdas nei ingredientai – kurkit ir improvizuokit tuo, ką mėgstat labiausiai

keletas niuansų. iš tešlos suformuojamas vienas didelis sausainis, iškepamas ir po to, kol dar karštas ir minkštas, supjaustomas į sausainius. šitaip daroma ne tik todėl, kad paprasčiau, bet ir dėl to, kad sausainius pjaustant ir formuojant prieš kepimą, reiks vargt su kietu šokoladu (tešla, kadangi lipdoma tik su aliejum – be kiaušinių ir kitų skysčių – nėra labai stabili; bandant perpjaut kietą šokoladą, tikėtina, pradėt trupėt), tačiau kai sausainiai pjaustomi išsyk po to, kai ištraukiami iš orkaitės – šokoladas išsilydęs, todėl peilis eina lyg sviestu ir niekas netrupa ir nelūžinėja. dėl šitos priežasties nerekomenduoju į sausainius dėt džiovintų vaisių ir riešutų – jų pjaustymas ir iškepus gali būt komplikuotas. sausainius prieš kepant rekomenduojama pabarstyt cukrum – aš naudojau Panela cukrų, kuris labai drėgnas, todėl suskaldyti į mažus dailius kristalėlius nepavyksta (to, kas yra nuotraukoje, paaiškinimo pabaiga). tačiau puikiai tiks bet koks rudasis cukrus (jei norisi karamelinių natų), paprastas baltas cukrus arba jokio cukraus (jei papildomo traškumo ant viršaus jums nesinori). sausainiai puikiai stovi – sandariai uždaryti lieka trapūs ir gardūs mažiausiai dvi savaites

Sausainiai su alyvuogių aliejum, rozmarinu ir juoduoju šokoladu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20-25 sausainiai Gaminimo laikas: 30 minučių

Ingredientai

  • 195 g miltų
  • 60 g cukraus pudros
  • 25 g + šaukštelis rudo cukraus
  • 1/3 šaukštelio druskos
  • 120 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus*
  • šaukštelis smulkiai sukapoto šviežio rozmarino**
  • 85 g nedideliais gabalėliais sukapoto juodo šokolado***

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaist - 175 laipsniai.

2

Miltus sumaišom su cukraus pudra, 25 g rudo cukraus ir druska. Supilam aliejų ir rozmariną, išmaišom. Suberiam šokoladą, darsyk išmaišom. Pavyksta labiau trupiniai nei tešla, todėl dabar šauktą padedam į šoną ir tuos trupinius rankom sulipdom į rutulį.

3

Plokščią skardą išklojam kepimo popierium. Per vidurį dedam tešlą ir uždengiam ją kitu kepimo popieriaus lakštu. Iškočiojam iki 20-22 cm skersmens skritulio (jei kočiojant trūkinėja kraštai, juos pirštais sulipdom ir kočiojam kiek mažiau spausdami), nuimam viršutinį kepimo popieriaus lakštą ir pabarstom šaukšteliu cukraus. Jei norim, kad sausainiai blizgėtų, galima prieš tai aptept kiaušinio baltymu. Kepam 22-25 minutes.

4

Iškepusį traukiam iš orkaitės ir aštriu peiliu išsyk suraikom į norimo dydžio sausainius. Leidžiam visiškai ataušt skardoje, tik tuomet perkeliam į lėkštę.

PASTABOS


* - galima keist neutraliu ar mėgstamu riešutiniu aliejum

** - priklausomai nuo to, koks aliejus pasirinktas, galima keisti vanile, cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, citrusinių vaisių žievelėmis arba jų mišiniais

*** - galima keisti pienišku arba baltu šokoladu, jų mišiniu arba minkštais karameliniais saldainiais, pvz., Karvutė

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą