Desertai/ Mieliniai kepiniai

Stebuklingas ir saulėta babka Velykoms

stebuklingas šitas pavasaris – vis kartoju (tik laiko sukiojimas – ne; man patinka ilgi vakarai, labai, tik rytai dabar pavyksta pramiegoti ir išskubėti). ant palangės dygsta bazilikai, mairūnai ir raudonėliai (krapai ir rozmarinas – dar ne), spintoj fermentuojasi alus (pažodžiui), šeštadienį – metrikacijos skyrius ir kino teatras per naktį – pirmų (kai kuriais atvejais tiki, kad – tų vienintelių) kartų pilnos dienos

o šalia dar ir tie, kur kartojasi – koja už kojos paežere, vis klausiant, ar aš čia dabar stoviu ten, kur mūsų, ar labiau pas kaimyną, tortai sluoksniais į šaldymo kamerą, teatro bilietai saujom, šviežios bandelės sekmadienių rytais ir ateitis didelėm svajonėm sutemus

stebuklingas šitas pavasaris


aš vis galvojau, kad Velykoms reikėtų bobos – didelės riebios mielinės bobos. bet mieliniai kepiniai yra įnoringi ir gardžiausi būna praėjus kelioms valandoms po kepimo – vadinasi, priešingai nei torto ar sausainių, iš vakaro neiškepsi (galima kildint tešlą šaldytuve ir kept iš ryto, bet aš, rytas ir pasuktas laikas nesam geriausios aplinkybės tokiems projektams), o maistas yra ta vieta, kur į kompromisus nesileidžiu – turi būt geriausias, koks moka būt (todėl čiabatą pusryčiams valgau tik savaitgaliais, kai ji ne vakar kepta, todėl kai pakuoju pietus į darbą ten nebūna kepsnio iš vištos filė ar bulvių košės – jų neįmanoma pašildyt taip, kad būtų bent panašiai geri, kiek buvo tiesiai iš puodo (nes, pvz., troškiniai, sriubos, įvairūs apkepai – būna, sykiais net geresni), todėl labai retai užsisakom maisto į namus – jokios picos yra geriau nei atvėsus pica)

bet aš vis tiek norėjau (ir noriu) bobos, todėl liko vienas iš dviejų kelių – kept lengvesnės tešlos bobą ir paskui skandint ją sirupe su, pvz., romu (čia planas šeštadieniui, papasakosiu, jei pavyks) arba kept tokią bobą, kur mielinės tešlos klostėse būtų ko nors, kas mažumėlę bobą užkonservuotų ir neleistų jai per naktį stipriai išdžiūt. ir tada suradau šitą saulėtą abrikosais babką, sluoksniuotą kreminiu sūriu ir citrusinių vaisių sultim girtais abrikosais, o viršus – vien riebūs saldūs trupinėliai, ir supratau, kad jei šita negali išgyvent nakties, tai negali jokia

ir išgyveno – ragavom išsyk atvėsusią, paskui gausiai suvyniojau plėvelėn ir ragavom kitą rytą – prieškaištų neturėjau, buvo lygiai tiek minkšta ir drėgna, su tokiais pat traškiais trupinėliais ant viršaus. o jei labiau apie skonį – tešla lengvutė, abrikosai vos rūgštūs ir šauniai kontrastuoju su kreminiu sūrio sluosneliu, trupiniai saldūs ir kilsteli kepinį iš duonos į desertą. o gražumas!

Babka su abrikosais ir kreminiu sūriu

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Tešlai:

  • 240 g miltų
  • 30 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • šaukštelis sausų mielių (1/2 standartinio pakelio)
  • žiupsnis druskos
  • 1 kambario temperatūros kiaušinis
  • 80 ml pieno
  • 30 g kambario temperatūros sviesto

Abrikosų įdarui:

  • 250 g džiovintų abrikosų
  • 120 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių (maždaug tiek pavyksta iš 2 vidutinio dydžio apelsinų)
  • 80 ml citrinos sulčių (maždaug iš 2 nedidelių citrinų)
  • 25 g cukraus

Kreminio sūrio įdarui:

  • 200 g kreminio sūrio*
  • 25 g cukraus
  • kiaušinio trynys
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • žiupsnis druskos
  • šaukštelis kukurūzų krakmolo*

Trupiniams:

  • 50 g sviesto
  • 95 g miltų
  • 25 g cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • žiupsnis druskos

Papildomai:

  • kiaušinis
  • žiupsnis druskos

Minkom tešlą:

1

Miltus, cukrų, vanilinį cukrų, mieles ir druską sumaišom. Pieną pašildom iki maždaug kūno temperatūros. Supilam į miltų mišinį, ten pat įmušam kiaušinį ir sudedam sviestą. Užminkom tešlą ir minkom maždaug 10 minučių, jei rankomis, arba perpus trumpiau, jei plaktuvu su tešlos minkymo antgaliu. Išminkyta tešla turi būt elastinga ir nelipti prie rankų.

2

Iš tešlos suformuojam rutulį, guldom jį dubenį, pridengiam rankšluostėliu ir paliekam kilt kur nors šiltesniam kampe maždaug valandai, kol tešlos tūris padvigubėja.

Gaminam abrikosų įdarą:

1

Visus ingredientus dedam į nedidelį prikaistuvį ir verdam ant nedidelės ugnies maždaug 15 minučių, kol abrikosai suminkštėja ir nugaruoja maždaug pusė sulčių. Ataušinam ir maisto smulkintuvu sumalam iki tyrės - jei tyrė pavyksta nevisai vientisa, nieko tokio. Laikom kambario temperatūroj, kol pakils tešla.

Gaminam kreminio sūrio įdarą:

1

Visus ingredientus sumaišom iki vientisos masės. Laikom kambario temperatūroj, kol pakils tešla.

Gaminam trupinius:

1

Sviestą išlydom ir leidžiam kiek ataušt. Visus sausus ingredientus sumaišom, supilam sviestą ir šaukštu maišom tol, kol visi sausi produktai apsivelia sviestu ir sulimpa į didesnius ar mažesnius trupinius. Uždengiam plėvele ir dedam į šaldytuvą, kol prireiks.

Formuojam ir kepam babką:

1

Standartinę pailgą kekso formą išklojam kepimo popierium. Išmatuojam jos ilgį (maniškė buvo 30 cm, bet viskas pavyks ir su trumpesnėmis, bet platesnėmis formomis).

2

Stalviršį lengvai pamiltuojam. Pakilusią tešlą kelissyk paminkom, suformuojam iš jos stačiakampį ir kočiojam: dabar svarbiausias yra iškočioto stačiakampio ilgis - jis turėtų būt maždaug 3 kartus per formos ilgį minus 5-8 cm (mano atveju - 3*30-5 = 85 cm), storis - pora milimetrų. Nieko tokio, jei stačiakampis nėra iki galo taisyklingas.

3

Iškočiotą tešlą aptepam abrikosų tyre - tolygiu sluoksneliu, palikdami po centrimetą nuo kraštų. Ant viršaus lygiai taip tolygiai paskirstom sūrio masę. Tešlą vyniojam į ritinėlį palei ilgąją kraštinę iki pusės tešlos pločio. Tuomet vyniojam palei kitą ilgąją kraštinę, kol susitinka su prieš tai susuktu ritinėliu. Šitą kūrinį mintyse padalijam į tris dalis išilgai. Dešinį trečdalį lenkiam ant viduriniojo, tuomet ant jų abiejų paguldom kairį trečdalį. Apverčiam, kad sujungimo linija būtų apačioje. Tuomet imam už abiejų galų, pasukam juos į skirtingas puses, ir guldom babką į skardą. Skamba kebliau nei išties yra, nes tešla labai paklusni, o įdarai pakankamai tiršti, kad nekeltų problemų ir neketintų pabėgt. Kad būtų dar paprasčiau - vizualizacija čia.

4

Kiaušinį paplakam su druska ir aptepam suformuotą babką. Pridengiam rankšluostėliu ir paliekam šiltesnėj kambario vietoj maždaug valandai ar pusantros, kol pakyla. Įjungiam orkaitę kaist - 190 laipsnių.

5

Babką dar kartą aptepam kiaušinio plakiniu. Ant viršaus lengvai spausdami paskirstom iš šaldytuvo ištrauktus trupinius. Dedam į įkaitusią orkaitę ir kepam maždaug 50 minučių. Jei trupiniai pradeda greitai ruduot, pridengiam folija. Iškepusiai babkai leidžiam praaušt kepimo formoj - kad sustabilėtų ir pati babka, ir trupiniai ant viršaus - kokį pusvalandį. O paskui jau galima pilnais žandais arba leist ataušt iki galo ir kruopščiai suvyniojus plėvelėn palikt laukt kito - gal net Velykų - ryto.

PASTABOS

* - galima keisti riebia pertrinta varške, bet tuomet krakmolo jau nebereikia

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Lina P.
    2018.03.28 13:21

    Sveiki. Oho, fantastiškas kepinys!!! Likau apžavėta šio deserto gražumu ir skonį beveik burnoj jaučiu, būtinai kepsiu ir kuo greičiau pirmumo teisėmis! 😁
    Ačiū už labai aiškiai/kruopščiai aprašytus receptus, už puikias foto, už jaukumą ir šilumą Jūsų tinklaraštyje!

    • Komentuoti
      inga
      2018.03.28 14:19

      Ačiū Jums, Lina, ir už šiltus žodžius, ir už tai, kad užsukat. 🙂 jei nepatingėsit, užsukit pasidalint įspūdžiais, kai jau iškepsit – man visada labai įdomu, ar tai, kas skanu man, išties gardu ir skaitytojams, ar instrukcija tikrai pakankamai aiški (nes kai skaitai, rodosi vienaip, kai išsitrauki kočėlą – gali kilt klausimų) 🙂

  • Komentuoti
    Lina P.
    2018.03.28 15:35

    Miela Inga, Jūsų visos instrukcijos labai aiškios, tik kartais to darbo per daug atrodo norint atkartoti vieną ar kitą Jūsų šedevrą 😊Būtinai sugrįšiu pasidalinti įspūdžiais, kai iškepsiu…

  • Komentuoti
    Rasa
    2018.04.04 16:17

    Nerealus tiek skonis, tiek vaizdas. O ir darbo nedaug, tik kantrybes belaukiant visu iskilimu reikia.
    ACIU

    • Komentuoti
      inga
      2018.04.12 07:37

      ačiū Jums – kad skaitot, bandot ir pasidalijat! 🙂

  • Komentuoti
    Lina P.
    2018.04.29 22:03

    Šiandien kepiau, viskas šauniai pavyko, tik to rūgštoko abrikosų įdaro gal per daug mūsų nuomone, bet čia menka bėda, kitam kartui galima ir pamažinti.
    Ačiū, Ingute!!!

  • Parašyk komentarą