Desertai/ Keksai ir keksiukai

Pradėti savaitę ir morkų keksiukai

su pirmadieniais, būna, ateina sprendimai – privalumų-trūkumų sąrašėliai iš galvos tinklais į K. ausį ir tada ant popieriaus, o paskui – paskui aišku, bent jau pirmas žingsnis. ir sau išrašyti leidimai nežinot antro, nepanikuot dėl trečio, negalvot apie visus, kur po to

antradieniais, būna, sprendimai suranda žodžius ir kūną palieka įtampos, lig tol rakinusios taip tykiai ir pamažu, kad nė nepajutai jas esant, atrodė, jog šitaip ir turi būt – ir tik skaudantis žandikaulis išduoda, kaip smarkiai sukandus dantis prieš tai gyvenai. ir balsas nesudreba anei širdis

o trečiadieniams lieka cukrus, miltai ir sviestas


šitie keksiukai yra apie du dalykus, katruos labai mėgstu – morkų kepinius ir keksiukų kepimo techniką iš Bouchon Bakery – nepermaišyt (paruošt tešlai pakanka šluotelės ir šaukšto – jokių mikserių, plaktuvų nei kitų elektrinių prietaisų), brandint (taip, šituos kepinius reik paplanuot truputį iš anksto, bet žiūrėkit į šviesiąją reikalo pusę – tešlą pagaminus iš anksto paskui labai paprasta turėt šviežių ir dar šiltų keksiukų, pvz., pusryčiams) ir įkaitint orkaitę smarkiau nei reikia (iš pradžių aukštesnėj temperatūroj pabuvę keksiukai užauga aukštesni ir dailesni, temperatūrą sumažinus – vidus spėja iškept dar neperkepus ir nesudegus viršui)

keksiukai pavyksta purūs ir drėgni – ir aš žinau, kad šitas žodžiu junginys sutinkamas maždaug ties kas antru kepiniu, bet šitie keksiukai yra pavyzdys to, kas turėtų būt juo aprašoma. o tada dar morkos ir cinamonas – ir aš nebesu objektyvi, nes nebūna neskanių morkinių desertų (kaip kad nebūna skanių ledų su razinom) – jei niekad nieko nesat kepę su morkom, čia yra tai, nuo ko derėtų pradėt

keletas pastabų:

  • recepte nurodyti kiekiai yra nepatogūs, pvz., 80 g kiaušinių, bet iš tiek tešlos pavyksta lygiai 12 keksiukų. bet jeigu jums labai nepriimtina mėtyt po pusę kiaušinio, skliausteliuose nurodau kiekius, perskaičiuotus pagal 2 L dydžio kiaušinius – tik keksiukų tada pavyks daugiau ir vienu sykiu iškept nepavyks

  • trupiniai yra pageidautini,  bet nebūtini. jei labai tingisi, galima keksiukus kept plikus-basus arba į kiekvieno vidų įdėt po šaukštelį apelsinų džemo – gausiai gerai dera su morkom

Morkų keksiukai su avižinių dribsnių trupiniais

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 12 (18) keksiukų

Keksiukams:

  • 212 (318) g tarkuotų morkų (smulkiau nei burokine, stambiau nei bulvės bulviniams blynams)
  • 180 (270) g miltų
  • 2/3 (1) šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/3 (1/2) šaukštelio sodos
  • 1 (1 ir 1/2) šaukštelis cinamono
  • 1/3 (1/2) šaukštelio druskos
  • 142 (213) g aliejaus
  • 1 (1 ir 1/2) šaukštelio vanilinio cukraus
  • 207 (310) g cukraus
  • 80 g ( 2 L dydžio) kiaušinių

Trupiniams:

  • 50 (75) g miltų
  • 35 (53) g stambių avižų dribsnių
  • 20 (30) g rudojo cukraus
  • 10 (15) g cukraus
  • 1/3 (1/2) šaukštelio cinamono
  • žiupsnis druskos
  • 40 (60) g šalto sviesto

Gaminam keksiukų tešlą:

1

Miltus sumaišom su kepimo milteliais, soda, cinamonu ir druska.

2

Aliejų su cukrum ir vaniliniu cukrum maždaug minutę paplakam šluotele - tiek, kad gerai susimaišytų, nereikia nei ištirpusio cukraus, nei purios masės. Sudedam kiaušinius ir išmaišom iki vientisos masės. Per du kartus įmaišom miltus, kaskart maišydami tik tiek, kiek reikia, kad nebesimatytų sausų miltų ruoželių. Sudedam morkas ir paskutinįsyk išmaišom.

3

Uždengiam plėvele ir dedam šaldytuvan 8-36 valandoms.

Gaminam trupinius:

1

Visus ingredientus, išskyrus sviestą, sumaišom nedideliam dubeny.

2

Sviestą supjaustom nedideliais gabalėliais, sudedam į miltų-cukraus-avižų mišinį ir trinam tarp pirštų, kol masė primena šlapią žvyrą, niekur nesimato nei didelių sviesto gabalų, nei sviestu neapsivėlusių miltų.

3

Uždengiam plėvele ir dedam šaldytuvan bent porai valandų.

Kepam keksiukus:

1

Įjungiam orkaitę kaist - 220 laipsnių.

2

Keksiukų formą išklojam sijonėliais ir į jį juos padalijam tešlą - turėtų užsipildyt 3/4 formelės. Ant viršaus tolygiu sluoksniu paskleidžiam po maždaug 2 šaukštelius trupinių.

3

Dedam į orkaitę ir iškart sumažinam temperatūrą iki 165 laipsnių. Kepam 22-25 minutes, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas neapsivelia tešla. Leidžiam truputį praaušt formoj, tuomet perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo. Nesuvalgytus laikom sandarioj dėželėj kambario temperatūroj iki 3 dienų.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Lina P.
    2018.05.09 13:41

    Miela Inga, man asmeniškai ne problema pasverti 80 g kiaušinių plakinio ir likutį padėti į mažą stiklainiukėlį šaldytuve, gal artimoje ateityje tą likutį pridėsiu/sunaudosiu omletą kepdama ar vaikui mažą varškėtukų dozę virdama…
    Taip pat aš sakau, kad galima ir 18 keksiukų vienu metu iškepti, kadangi turiu ir 12 vnt. keksiukų formą, ir atskirų silikoninių keksiukų formelių po 1 vnt. Taigi jokių problemų su tais itin tiksliais produktų kiekiais, čia tik privalumas, nes tada viską tiksliai susvėrus, rezultatas gaunasi būtent tas aprašytasis. Ačiū už receptą, nuojauta sako, kad šitie keksiukai tikrai puikūs!

    • Komentuoti
      inga
      2018.05.11 08:12

      aš, žinokit, irgi visada kažkaip surandu, kur tą kiaušinio likutį įdėt, bet kadangi visai patogiai persiskaičiavo į 2 kiaušinių versiją, tai ir surašyt nesunku 🙂
      o keksiukai tikrai puikūs, būtiniausiai bandykit 🙂

    Parašyk komentarą